HLAVATÝ, J. Nové trendy v návrhu datových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Novotný, Vít

Náplní diplomové práce studenta byla problematika architektur síťových komunikačních struktur různého typu a rozsahu na spojové vrstvě, tzv. L2-sítí, a technik přepojování se zaměřením na vývoj v posledních letech. Cílem byl pak návrh laboratorní úlohy pro předmět Architektura sítí. Student přistupoval k plnění úkolů samostatně, seznámil se s jednotlivými typy sítí, principy přepínání a směrování, a také způsoby zajišťování jejich robustnosti. Student se v průběhu řešení dostavoval na konzultace, kde byly probírány již realizované práce a diskutovány další kroky řešení. Diplomant se při sepisování textu práce nevyhnul řadě nepřesností a použil ne zcela odborně správné obraty. Praktickým přínosem je vytvoření dvou laboratorních úloh na problematiku Multi-Protocol Label Switching (MPLS) a softwarově definovaných sítí (SDN) pro předmět Architektura sítí. Návody však budou po formální i obsahové stránce vyžadovat úpravy, aby byly využitelné ve výuce. Práci doporučuji k obhajobě, a hodnotím známkou C/73 bodů

Navrhovaná známka
C
Body
73

Posudek oponenta

Zeman, Václav

Diplomant Bc. Hlavatý řešil ve své práci problematiku vývoje technik návrhu datových sítí. Hlavní text práce bez povinných součástí má 46 stran, který je dále rozšířen o cca 20 stran s návody ke dvěma laboratorním úlohám. Práce je logicky rozčleněna na 4 kapitoly začínající obecnějším popisem problematiky sítí, pokračující rozborem stávajících i nových technik návrhu sítí na úrovni spojové vrstvy, v další kapitole rozebírající aspekty různých typů sítí dle rozsahu a završené návrhem dvou laboratorních úloh s návody připojenými jako přílohy. Za klad práce považuji, že diplomant rozebral problematiku přístupů k návrhu datových sítí nejen z časového hlediska, tj. v průběhu posledních dvaceti let, ale i z hlediska rozsahu datových sítí, tedy od malých domácích sítí, přes podnikové sítě až po rozsáhlé sítě poskytovatelů. Na druhé straně jako nedostatek vidím úvodní část práce, kde se diplomant zabývá jednak modelem ISO/OSI, dále protokolem IPv6, a technologií Ethernet, zde především fyzickou vrstvou. Informace v této části uvedené pak v další části práce nejsou téměř vůbec využívané. Místo toho mohly být části následující a podle zadání stěžejní kapitoly 2 podrobněji rozebrány, a to především podkapitola „2.3 Shortest Path Bridging“, která svým rozsahem zabírá pouze 2/3 strany. Hlavním přínosem tedy jsou navržené laboratorní úlohy, kdy student nad rámec zadání navrhnul dvě, ačkoli v zadání je požadována pouze jedna. Návody úloh jsou po obsahové stránce v pořádku, ačkoli teoretické úvody by měly být obsáhlejší, jejich text má pouze informativní charakter. Formální stránka návodů je již slabší, texty nejsou zarovnány do bloku, obrázky a tabulky nejsou číslovány, proto případné nasazení úloh do výuky bude vyžadovat ještě dosti úprav. Celkově formální úprava práce je na standardní úrovni, v textu se objevují některé gramatické chyby, jako je časová souslednost, či v celém textu se objevující nesprávný zápis slova „řídicí“ ve smyslu „sloužící k řízení“. Závěrem lze konstatovat, že student splnil zadání práce v celém rozsahu, avšak vzhledem k výše uvedeným výtkám hodnotím známkou D.

Navrhovaná známka
D
Body
66

eVSKP id 87345