LORENC, A. Studium vlastností kompozitních materiálů plněných nanočásticemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Polsterová, Helena

Ve své diplomové práci se p. Bc. Lorenc zabýval sledováním dielektrických vlastností nanokompozitního materiálu. Úkolem studenta bylo vytvořit vzorky impregnačního laku NH 91 LV s různým hmotnostním procentem plnění nanočásticemi oxidu hlinitého a vysledovat vhodný režim vytvrzování vzorků. Diplomant sestavil měřicí pracoviště a na vytvořených vzorcích proměřil dielektrická spektra. Cílem bylo proměřit frekvenční závislosti složek komplexní permitivity a ztrátového činitele a zjistit, zda dochází ke změně sledovaných elektrických vlastností v závislosti na hmotnostním procentu plnění nanočásticemi a na teplotě. U pana Bc.Lorence oceňuji odpovědnost a pečlivost, s níž k práci přistupoval. Při zpracování diplomové práce projevil odpovídající samostatnost a iniciativu. Dobře se orientoval v zadané tématice, jak po stránce teoretické, tak především praktické. Práce má odpovídající odbornou úroveň i grafickou úpravu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury B 8/10
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 19/20
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Havlíček, Svatopluk

Práce byla zadána na ústavu elektrotechnologie FEKT VUT v Brně a zabývá se problematikou nanokompozitních materiálů s matricí z elektroizolačního laku NH91 a NH91LV s plnivem nanočástice oxidu hlinitého. Teoretická část je zpracována na 19 stranách a obsahuje rozbor dielektrických vlastností, pojednává o elektroizolačních lacích a kompozitních materiálech s nanočásticemi. Zmíněna je teorie složené soustavy a je pojednáno o komplexní permitivitě a ztrátovém činiteli. V experimentální části je popsána příprava vzorků a použitá měřicí zařízení. Naměřené a vypočtené hodnoty jsou uvedeny na 21 grafech kmitočtových závislostí relativní permitivity a ztrátového činitele. Parametrem závislostí bylo hmotnostní plnění vzorků nanočásticemi a teplota okolního prostředí. Diplomant konstatuje, že hmotnostní plnění nanočásticemi v rozsahu 0,5 až 1,5 % nemá podstatný vliv na vyšetřované vlastnosti. Větší vliv byl zaznamenán pouze pro plnění 3 %. Práce je zpracována velmi pečlivě, po odborné i grafické stránce působí dobrým dojmem. Navíc problematika nanočástic je v literatuře ještě velmi málo zpracována, většinou jsou to mechanické vlastnosti. Připomínka k práci. Při tak velkém počtu naměřených výsledů je vhodné uvádět také odvozené závislosti, nikoliv jen kmitočtové ale i teplotní a na plnění, což mnohdy zdůrazní závislosti, kterých jste si před tím ani nevšimli.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 23221