VIRGL, V. Výroba odlitků ze slitin železných a neželezných kovů odstředivým litím [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Cupák, Petr

Student zpracováním BP prokázal, že se v zadaném tématu práce velice dobře orientuje. Prokázal, že má přehled o teoretických jednotlivých metod odstředivého lití, o materiálech pro výrobu forem pro tuto metodu odlévání a také o odlévaných materiálech. Popsal výhody a nevýhody metod odstředivého lití a uvedl, jaká jsou technická omezení těchto metod. Součástí práce je i přehled většiny českých sléváren, které provozují ostředivé lití včetně informací o jejich sortimentu výroby. Práce splnila zadání a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kaňa, Václav

Cílem předložené bakalářské práce s názvem „Výroba odlitků ze slitin železných a neželezných kovů odstředivým litím“ bylo zmapovat technologii odstředivého lití, popsat používané technologie a jejich výhody a nevýhody. Práce je zpracována přehledně a je logicky rozčleněna do jednotlivých kapitol. Vlastní text zaujímá 25 stran. V práci je použito celkem 13 obrázků a 3 tabulky. Čerpáno bylo z celkem 22 literárních pramenů. Co se týká chyb, práce neobsahuje zásadní odborné chyby. I po jazykové a stylistické stránce je na přiměřeně dobré úrovni, i když lze nalézt poměrně dost chyb typu nelogických a zkomolených vět, vzniklých pravděpodobně nedokonalým překladem. Chyby a připomínky: - u některých odstavců nejsou vůbec uvedeny citace - některé veličiny v uváděných vzorcích nejsou v základních jednotkách (např. na str. 12), takto by výpočty nevycházely - na str. 18 je věta: „Nevýhodou je nízká tepelná vodivost pískových forem, při práci s některými slitinami dochází k větší kazivosti během tuhnutí odlitků.“ Co má znamenat slovo kazivost? - str. 24, tab. 1 – uváděno označení „šedá litina“, jak by to mělo být správně? - na str. 25 je obr. 13, ale v seznamu obrázků není uveden, ten končí obr. 12 - v předložené práci chybí CD s elektronickou verzí bakalářské práce Tyto chyby však výrazně nesnižují odbornou úroveň této bakalářské práce, kterou považuji za dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 89354