JANÍREK, M. Analýza tepelné ztráty větráním pro různě definovaná množství větracího vzduchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Charvát, Pavel

Při současném trendu snižování tepelné ztráty budov prostupem tepla výrazně nabývá na významu tepelná ztráta větráním. S potřebným množstvím vzduchu pro větrání nebo intenzitou výměny vzduchu se lze setkat v řadě českých norem a předpisů. V hygienických předpisech se většinou jedná o potřebné množství přiváděného čerstvého vzduchu na osobu zatímco v předpisech zabývajících se energetickou náročností bývá zpravidla uváděna intenzita výměny vzduchu. Cílem diplomové práce bylo analyzovat energetickou náročnost větrání na několika typových případech. Jako typové příklady zvolil diplomant školní třídu, fitcentrum, kinosál a byt. Pro každý typový případ stanovil časový profil přítomnosti osob a provedl celoroční energetickou simulaci pomocí nástroje TRNSYS 16.1. Při zpracování diplomové práce postupoval diplomant samostatně i když z počátku poněkud nesystematicky. Svůj postup pravidelně konzultoval s vedoucím práce a připomínky a náměty, které vzešly z konzultací, se snažil zohlednit při dalším postupu. Diplomant prokázal, že je sám schopen navrhnout modelové případy pro posouzení energetické náročnosti větrání, provést simulace a na základě jejich výsledků vyvodit závěry.

Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Košner, Jan

Diplomová práce řeší velice zajímavé téma týkající se analýzy tepelných ztrát pro různé množství větracího vzduchu včetně vhodnosti použití zařízení pro zpětné získávání tepla. Veškeré výpočty byly prováděny za pomoci simulačního programu TRNSYS 16. Diplomová práce je na velmi dobré odborné úrovni, určité výhrady mám k formální a jazykové úrovni. Diplomant prokázal schopnost orientovat se v dané problematice a nacházet řešení praktických problémů. Předložená diplomová práce splňuje požadavky uvedené v zadání a proto ji doporučuji k obhajobě před komisí pro SZZ.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 12497