BALON, R. Měření spektrální charakteristiky jednovláknového optického přenosu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Filka, Miloslav

Student ihned po zadání úkolu se aktivně zapojil do práce na řešení zadaného úkolu. Jeho přístup byl zodpovědný a svědomitý. S jeho vystupováním a s prací při řešení zadaného úkolu jsem byl velmi spokojen.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Křepelka, Václav

Vílem BP bylo nastínit obecně problematiku optických sítí a jejich měření při provozu na síti. První část BP se věnuje optickým kabelům, vlastnostem samotných optických vláken, druhy rozdělení vláken, způsoby šíření světelného paprsku uvnitř vlákna, klíčovými parametry a jejich nežádoucími vlivy na přenášený signál. V další části této BP byla zaměřena na metody, kterými se měří veličiny jako jsou optický útlum a disperzní vlivy. Další část byla zaměřena na přenosové technologie, které se využívají pro přenos dat na provozní síti. Byly vysvětleny rozdíly mezi technologiemi a popsány monitorovací systémy sloužící k měření parametrů na provozované síti. Závěr práce je věnován vlastnímu měření. Byly změřeny parametry sítě CESNET a ověřeny parametry připojení optické sondy (TAP) do obvodu. Práce odpovídající formou a přiměřenou hloubkou základního teoretického přístupu seznámí čtenáře se základy optického přenosu a návazně s požadavky na jejich vlastnost. V předložené BP jsem zachytil některé překlepy a gramatické chyby: 12 – samotné optické vlákna 18 – pád přívlastku Rayleigho nepovažuji za vhodný 19 – oteplení jsou malá 24 - Reyleihova 25 – rosah 27 – diferencionálního 42 – svědčito to 43 – konektor 44 – kteý 46 – 8 kanálů, které měli průměrný …. Anotace v anglické verzi by měla být podrobena pečlivější korektuře; "I was measured, I was try "

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 19/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 40377