HENZELY, J. Dynamický směrovací protokol OSPFv3 pro MANET sítě v simulačním prostředí OPNET Modeler [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Růčka, Lukáš

Cílem bakalářské práce bylo seznámení se s protokolem OSPFv3, zdokumentování procesního modelu směrovacího protokolu OSPFv3 v prostředí OPNET Modeler a rozšíření původní zprávy směrovacího protokolu o další pole. Zadání práce považuji za splněné. Student pracoval na řešení práce průběžně a samostatně během celého semestru, přičemž výsledky byly pravidelně konzultovány. Praktická část práce byla realizována kvalitně. Formální zpracování práce a přehlednost dosažených výsledků jsou na dobré úrovni. Práce obsahuje drobné nedostatky, které jsou způsobeny nedostatečnými konzultacemi textu při dokončování práce. Navrhuji hodnocení A/91 bodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury B 8/10
Formální zpracování práce A 18/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 16/20
Splnění zadání A 49/50
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Skořepa, Michal

Bakalářská práce se zabývá problematikou využití směrovacího protokolu OSPFv3 v sítích MANET. Těžiště práce leží v úpravě procesních modelů simulačního prostředí OPNET Modeler tak, aby směrovací protokol OSPFv3 bylo možno využít i k přenosu nestandardních informací, jako například aktuální přenosová rychlost sousedních uzlů. Zadání práce bylo splněno v plném rozsahu. V první polovině bakalářské práce student rozebírá teorii nezbytnou k pochopení daných procesů. V další části podrobně popisuje postup vytvoření simulace obecné MANET sítě s definovaným provozem mezi uzly. Zde bohužel končí spuštěním simulace a neuvádí například, jaké výsledky je možno z hlediska sítí MANET zobrazit. Bez alespoň základních výsledků není navíc patrné, zda simulace vůbec funguje a dává nějaké výsledky. V další části práce se student ponořuje hlouběji do procesních modelů. Uvádí seznam veškerých funkcí, které se v rámci procesů protokolu OSPFv3 používají, což je velmi přínosné, především z hlediska možnosti využití práce jako reference při dalším výzkumu. Poslední část práce už je zaměřena na hlavní cíl projektu, tedy na rozšíření Hello zpráv protokolu OSPFv3. Toto rozšíření se studentovi podařilo zdárně implementovat, čímž splnil veškeré požadavky zadání. K odborné stránce práce tedy nemám vážnějších připomínek. Několik výhrad mám ale k formální stránce bakalářské práce. V úvodu student píše, že hlavním cílem práce je seznámení se sítěmi MANET, protokolem OSPFv3 a simulačním prostředím OPNET Modeler. Toto jsou spíše předpoklady pro úspěšné splnění cílů, než cíle samotné. V textu se nezřídka vyskytují překlepy a téměř úplně chybí odkazy na obrázky, popřípadě jsou odkazy neplatné (např. v textu je odkazováno na Obrázek 4, ale myšlen je Obrázek 1.4). V textu se také vyskytuje kapitola, která obsahuje pouze tabulku, obrázek a vysvětlivky k obrázku a žádný text popisující význam tabulky či obrázku. Taková kapitola by se v bakalářské, ani žádné jiné práci neměla objevit. V závěru práce student pouze shrnuje, co je obsahem jednotlivých kapitol. Neuvádí žádné zhodnocení výsledků a pouze stručně (jednou větou) komentuje, k čemu je možno výstup jeho práce dále využít. Navrhuji, aby student u obhajoby lépe shrnul výsledky práce a blíže nastínil, jak mohou být využity. Práci celkově hodnotím jako přínosnou a navrhuji hodnocení A/90 bodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 47/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 40352