PEKÁREK, A. Klimatizační systém jednoho reprezentativního podlaží budovy A1 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Krejčí, Vladimír

Diplomant pracoval na projektu převážně samostatně a konzultace inicioval, když se jednalo o otázky zásadního charakteru. Na konzultace se dostavoval perfektně připraven. V průběhu vypracovávání bylo zadání poněkud modifikováno poněvadž se ukázalo jako vhodnější/praktičtější provést návrh celého systému pro dvě přilehlá podlaží. Vzhledem k přístupu diplomanta a provedení práce konstatuji, že práce splnila veškeré náležitosti a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Vlastní přínos a originalita B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Charvát, Pavel

Cílem diplomové práce byl návrh klimatizačního zařízení pro jedno podlaží budovy A1 v areálu Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Z praktických důvodů rozšířil diplomant návrh na dvě podlaží, s tím, že obě podlaží využívají společnou sestavnou klimatizační jednotku. Návrh je proveden pro 17 a 18 nadzemní podlaží budovy. U budovy A1 je výhledově plánována kompletní rekonstrukce pláště budovy zahrnující výměnu oken a dodatečné zateplení. Při řešení diplomové práce vycházel diplomant z podkladů, které vznikly v rámci připravované rekonstrukce (půdorysy, tepelně technické vlastnosti konstrukcí, předpokládaná intenzita využití jednotlivých prostor, atd.). Výpočet tepelných ztrát provedl diplomant podle normy ČSN 06 0210. Tato norma byla sice zrušena v roce 2008, ale z praktického hlediska je tato metodika výpočtu z mého pohledu v rámci daného zadání dostatečná. Pro vytápění objektu je uvažována otopná soustava, jejíž návrh nebyl předmětem zadání. Navržené klimatizační zařízení zajišťuje v zimním období pouze ohřev větracího vzduchu a to na teplotu vzduchu v místnostech. Jako největší problém se z hlediska dosažení požadovaného stavu vnitřního prostředí ukázal odvod tepelná zátěže z oslunění v letním období. Použití sestavné klimatizační jednotky pro odvod celé tepelné zátěže se ukázalo jako nereálné, kvůli velmi vysokým průtokům vzduchu. Z tohoto důvodu diplomant doplnil systém klimatizace o klimakonvektory v jednotlivých místnostech, které v nejnepříznivějších případech odvádí většinu tepelné zátěže. Zvolené řešení je mnohem výhodnější z hlediska regulace a zajištění požadovaného stavu prostředí v jednotlivých místnostech. Součástí návrhu klimatizačního zařízení je i návrh výrobníku chladné vody s výkonem 179 kW. V případě rekonstrukce budovy A1 by byl asi zvolen centrální způsob přípravy chladné vody pro všechny klimatizační jednotky. Toto zařízení by muselo poskytovat úctyhodný chladící výkon přesahující 1.5 MW. Analýza energetické náročnosti je doplněna výpočtem pomocí Národního kalkulačního nástroje. Výsledek tohoto výpočtu, jak diplomant správně uvádí, je poněkud „nevěrohodný.“ Součástí diplomové práce je technická zpráva a rozsáhlá výkresová dokumentace. Rozsahem i kvalitou zpracování je diplomová práce na vysoké úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 19868