HOUSÍREK, J. Výpočtové postupy příčně obtékaného svazku trubek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Kilkovský, Bohuslav

Úkolem diplomové práce bylo sepsat výpočtové vztahy výměníku tepla s příčně obtékaným svazkem trubek a na jejich základě vytvořit základ výpočtového programu (aplikace). Tento úkol Bc. Jíří Housírek splnil. Soupis výpočtových vztahů pro tepelný a hydraulický výpočet daného typu výměníku bude sloužit jako výpočtový podklad pro další činnost sekce Výměny tepla na ÚPEI. Vytvořená aplikace pak bude sloužit při výpočtech reálných výměníků s příčně obtékaným svazkem trubek. Student v první části sice nepracoval zcela podle očekávání, ale v druhé části (praktické části) se jeho přístup zlepšil a již plně a samostatně pracoval na tvorbě výpočtové aplikace. Proto jeho práci doporučuji k obhajobě a hodnotím práci a jeho přístup známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Jegla, Zdeněk

Předložená diplomová práce se zabývá problematikou tepelně-hydraulického výpočtu výměníku typu příčně obtékaného svazku trubek a jeho softwarového zpracování. Práce je koncipována do sedmi logicky uspořádaných kapitol, z nichž prvních pět kapitol se systematicky věnuje jednotlivým částem výměníku a jejich dostupným výpočtovým možnostem. Šestá kapitola popisuje vytvořenou softwarovou aplikaci, popis její obsluhy a její nasazení na řešení průmyslového případu příčně obtékaného svazku hladkých trubek a srovnání s provedením z příčně žebrovaných trubek. Výsledky jsou srovnávány s výsledky výukové verze profesionálního komerčního softwaru HTRI Xchanger Suite® v6.00. Shrnutí dosažených výsledků a přínosu práce je provedeno v závěrečné sedmé kapitole. Lze konstatovat, že práce má dobrou úroveň a je zcela prakticky využitelná. Je z ní patrné důsledné vedení diplomanta vedoucím diplomové práce, ale také samostatnost a iniciativa diplomanta při řešení práce. V návalu zaujetí při psaní diplomové práce se však diplomant nevyhnul celé řadě drobných a podle mě zbytečných formálních chyb. Jde především o: - nejednotnost způsobu používání českého a anglického názvosloví (typické při popisu geometrické konfigurace svazku str. 19 vs. str. 53, 54, 58, 59, 60,61); - překlepy v názvech uvedených metod, nadpisech či popisech rovnic (např. nadpis na str. 62, úvod k rovnici (4.39) apod.); - nepřesně nebo nelogicky formulované věty (např. poslední odstavce na str. 17, poslední věta v prvním odstavci na str. 68 apod.); - nesprávné nebo nekompletní uvádění registrovaných názvů komerčních softwarů. Uvedené formální nedostatky působí v textu práce občas rušivým dojmem, avšak nejsou takového charakteru, aby podstatně negativně ovlivnily celkové hodnocení práce a její skutečně velmi dobrou technickou úroveň. Velmi oceňuji například detailní popis metody pro zohlednění radiačního mechanismu sdílení tepla proudících plynů s vysokou teplotou. Proto mohu z pohledu oponenta práce konstatovat, že předložená práce je jako celek na velmi dobré úrovni, splňuje veškeré požadavky zadání, a proto doporučuji předloženou diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 47288