NOSEK, P. Nabíječka NiCd, NiMH a Li-ion akumulátorů napájená a řízená pomocí USB [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Zeman, Václav

Student přistupoval k řešení zadaného úkolu svědomitě, pravidelně informoval o postupu práce a nových zjištěních, práci dovedl ke zdárnému konci. Nemám k ní žádné výhrady, snad jen nemožnost exportu dat z naměřených hodnot, popř. lepší práci s grafy - odečet hodnot. Chybí mi podrobnější popis vlastního programu v mikrokontroléru, alespoň popis použitých funkcí. Ing. Ondřej Pavelka odborný konzultant Honeywell

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Mišurec, Jiří

Diplomová práce má spíše konstrukční charakter a je zaměřena problematiku nabíjení akumulátorů. Práce je obsahuje vyváženou teoretickou a experimentální část. Její koncepci považuji za dobrou a předložený text sleduje požadavky zadání. Teoretická část je zaměřena na problematiku nabíjení akumulátorů NiCd, NiMH a LiON. Dále se práce zabývá rozhraním USB, které má být využito jak k řízení nabíječky, tak jako zdroj napájení. Tato teoretická část je kompilačního charakteru. Je dostatečného rozsahu a odpovídá řešené problematice. Literatura je citována. V této se neobjevují zásadní nedostatky. Připomínky mám pouze k určitým terminologickým zvyklostem v této oblasti, které ne zcela přesně vyjadřují technicky správnou podstatu. Mám na mysli označení nabíjecího proudu specifikovaný parametrem C, kdy jedno označuje kapacitu a druhé proud. V tomto zjednodušeném vyjadřování pak nesouhlasí rozměry jednotek. Důležitá je v této souvislosti spíše dodané množství energie. Druhá část práce je věnována vlastnímu návrhu nabíječky. Autor vychází z definovaných teoretických předpokladů a aplikuje získané poznatky. HW část je víceméně aplikace vybraných obvodů. Jsou provedeny výpočty použitých obvodových součástek. Hlavní část práce autora je vytvořený program nabíječky. Tato část je zpracována na dobré úrovni. Velmi kladně hodnitím, že zařízení je realizováno, práce obsahuje i návrh desek plošných spojů (pozn. autorovi - jedná se plošné spoje, nikoli tištěné, dnes se již nic netiskne) a jsou uvedeny některé praktické ukázky funce zařízení. Formální zpracování je na dobré úrovni, literatura je citována, objevují se gramatické chyby (za vážné považuji str. 21 slovo vyplývá je odvozeno od slova plynout, které je vyjmenovaných slovech po P a některé shody podmětu s přísudkem), chybné je značení proměnných je chybné, které má být kurzívou. Závěrem konstatuji, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu a prokázal dostatečné inženýrské schopnosti a orientaci v zadané problematice.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 32022