VOJÁČKOVÁ, J. Konstrukční návrh zařízení pro studijní účely krize varu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Martinec, Jiří

Studentka v diplomové práci teoreticky řeší konstrukční návrh částí zařízení pro studijní účely krize varu. V práci nebyly formálně splněny všechny požadované cíle. Splněné cíle jsou zpracovány s přijatelnou kvalitou. V úvodní části studentka rozebírá krizi varu a také experimentální zařízení studující konkrétní provozní podmínky z této oblasti. Na začátku praktické části konstrukčního návrhu zařízení studentka zpracovala tři možné varianty řešení – měřící tratě, které vycházejí z dostupných literárních zdrojů. Návrh měřících tratí je podložen 3D modelem, který dává jednotlivé součásti zařízení do funkčního celku. V dalších částech se studentka zabývá stručným návrhem jednotlivých komponent zařízení, které nejsou v některých případech detailněji rozebrány. Podobné zhodnocení je platné i pro návrh měření a regulace, který mohl být alespoň obecně úvahově zpracován na možné provozní stavy celého zařízení. V diplomové práci chybí zpracovaná projektová dokumentace, která by mohla vycházet z navrženého 3D modelu zařízení. Po formální stránce je práce přehledná a logicky uspořádaná. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Škorpík, Jiří

Celkově hodnotím práci známkou 2 (C). V práci chybí bližší řešení problematiky oběhového čerpadla, které pravděpodobně povede na změnu schématu zařízení. Na straně 49 autorka uvádí, že předpokládá cirkulaci syté kapaliny, což jistě povede ke kavitaci čerpadla. I přesto, že nebyly přesně stanoveny tlakové ztráty bylo možné vybrat konkrétní čerpadlo a sestrojit jeho pracovní bod a charakteristiku celého systému (lze očekávat, že návrh by vedl k doplnění vyvažovacích armatur, které nyní ve schématu chybí). V práci chybí části, které projektová dokumentace musí obsahovat. Tj. technologické schéma s popisem jednotlivých armatur a potrubí...

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 48848