PAVLÁČEK, J. Návrh synchronního motoru s permanetními magnety [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Huzlík, Rostislav

V rámci své práce se student zabýval návrhem synchronního motoru s permanentními magnety. Student v rámci své práce pracoval velice samostatně, pouze s malou pomocí vedoucího. Velice samostatně si nastudoval postup návrhu synchronního motoru a práci v programu RMXprt. V rámci práce se snažil využít dostupnou možnou literaturu. Práci doporučuji k obhajobě

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Vítek, Ondřej

Předložená bakalářská práce má rozsah 47 stran a je rozčleněna do sedmi kapitol včetně závěru. Neformálně ji lze rozdělit do tří částí, kde po teoretickém úvodu a seznámení s programem Maxwell a RMXprt je uveden výpočet synchronního motoru s PM a následně ověřen v programu RMXprt, kde jsou ještě propočítány další 4 varianty stroje. Práci působí uceleně a má logickou strukturu. Kapitoly teoretického rozboru (2.,3.) obsahují několik nepřesností. Popsaný princip funkce synchronního stroje, ačkoliv podle odkazu převzatý z literatury [4], není úplně korektní. Zátěžný úhel nelze vnímat jako úhel mezi póly rotoru a póly točivého pole statoru. Popis je v některých částech nepřehledný. Kapitola 5, zabývající se výpočtem synchronního motoru, by měla být rozsáhlejší a obsahovat, kromě uvedených tabulek vstupních a výstupních parametrů, také použitý postup výpočtu. Zajímavé by bylo také konkrétní srovnání s výsledky v literatuře [11], namísto konstatování, že se „téměř shodují“. V kapitole 6, kde je výpočet ověřován v programu RMXprt, by bylo vhodné provést rozsáhlejší rozbor dosažených výsledků. Aby mělo srovnání jednotlivých variant vyšší vypovídací hodnotu, měla by být současně se změnou rozměrů magnetického obvodu provedena korekce počtu závitů (při konstantním činiteli plnění drážky). Po formální stránce je práce zpracována dobře, pouze s drobnými nedostatky. Například lze vytknout označení dvou obrázků stejným číslem (obr.4), neobvyklé používání teček ve zkratce permanentního magnetu (P.M.), chybnou jednotku u relativní permeability (Tab.1). Student zpracovával poměrně náročnou problematiku návrhu synchronních strojů a to i s využitím programu RMXprt. Proto přes uvedené nedostatky hodnotím předloženou bakalářskou práci velmi kladně. Zadání bylo splněno v plném rozsahu.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 48841