VOJTA, J. Bezpečnost provozu mobilních robotů v indoor prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Krejsa, Jiří

Pan Jakub Vojta se ve své práci věnuje problematice bezpečnosti provozu autonomních mobilních robotů. Jedná se o téma vysoce aktuální, bohužel s minimem dostupné literatury. V úvodu práce je uvedena motivace a poměrně široký rozbor problematiky z obecného pohledu, jádro práce pak tvoří analýza bezpečnosti konkrétního produktu - robotu Advee firmy Bender Robotics, s.r.o. V práci je obsažena jednak analýza poruchových stavů, dále je připraven ověřovací experiment a vyhodnoceny jeho výsledky. Hlavním výstupem práce je pak soubor doporučení vedoucí ke zvýšení bezpečnosti provozu robotu. Pan Vojta pracoval samostatně, iniciativně a odpovědně. Vzhledem k současnému nedostatku relevantní literatury je jeho práce vysoce přínosná a navzdory svému zaměření na konkrétní robot jistě využitelná i obecněji. Práci pana Vojty hodnotím známkou výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Věchet, Stanislav

Předkládaná práce se zabývá velmi komplikovaným a obtížně uchopitelným tématem bezpečnosti provozu mobilních robotů. Mobilní roboty se v posledních letech dočkaly nebývalého rozmachu a současně s tím se začínají řešit i otázky nejen bezpečnosti provozu takových, dodnes stále nestandardních, zařízení. Z práce je jasně patrno, že současná legislativa zatím stále není připravena na použití takových zařízení v běžném provozu. Student jasně prokázal schopnost řešit samostatně daný problém a vyvozovat závěry z mnohdy komplikovaných a nejasných vazeb v normách či právních předpisech. Celkově je práce velmi zdařilá, jak po odborné, tak i formální stránce a proto ji hodnotím známkou výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 48845