SLANINA, O. Lanthanocenové katalyzátory pro syntézu polymerů s aplikací v medicíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Richtera, Lukáš

Student stál před poměrně nelehkým úkolem zpracovat širokou problematiku materiálů využitelných pro medicínské aplikace. Zvláštní zřetel měl být samozřejmě věnován (a v práci tomu tak je) organickým polymerním materiálům, k jejichž syntéze mohou být využity organokovové katalyzátory. S ohledem na vhodný rozsah bakalářské práce nebylo možné (a ani by to nebylo účelné) pojmout problematiku jako vyčerpávající studii. V tomto ohledu student dle mého názoru zvolil poměrně přiměřenou formu, předložená práce má dostatečný nadhled i potřebnou odbornost. Tím tato práce připravila půdu pro další zájemce o danou aktuální problematiku. Pro samotného autora bude jistě oporou i v případě jeho zájmu o věnování se této problematice v dalším studiu. Práci hodnotím výborně (A) a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kábelová, Božena

Předložená bakalářská práce „Lanthanocenové katalyzátory pro syntézu polymerů s aplikací v medicíně“ obsahuje 58 stran s tabulkami, obrázky a schématy vhodně zařazenými do textu. Její členění je plně v souladu s požadavky kladenými na bakalářskou práci. Úkolem studenta bylo zpracovat literární rešerši na téma použití lanthanocenů jako katalyzátorů pro přípravu biodegradabilních a biokompatibilních polymerů s potenciální aplikací v medicíně. Teoretická část je proto logicky zaměřena na materiály, které jsou v medicíně používány, především na polymerní. Celá část je velmi přehledně zpracovaná, s ohledem na vhodný rozsah bakalářské práce až příliš obsáhle - 47 stran. Lanthanoidům a jejich organokovovým sloučeninám – hlavnímu tématu, je však v této části věnováno pouze 5 stran (v počtu citací je to 19 : 8). Na tuto problematiku navazuje praktická část v rozsahu 6 stran a 15 citací. Jejím obsahem jsou, na základě vyhledaných citací, navržené možné postupy pro syntézu bis(pentamethylcyklopentadienylových) komplexů gadolinia a holmia. Předpokládaný postup pro provedení stanovení obsahu zbytkového lanthanocenového komplexu v připraveném polymeru, jak ukládá zadání práce, ovšem neobsahuje. V závěru proto postrádám vysvětlení a zdůvodnění nesplněného úkolu. Domnívám se, že student poměrně nelehký úkol časově dostatečně nezvládl. O tom svědčí i formální nedostatky (ne vždy vysvětlené zkratky, absence seznamu použitých zkratek a symbolů, překlepy), kterých v závěrečných pasážích přibývá. Úroveň práce kazí i nejednotné názvy sloučenin – např. v názvu práce je lanthanocen, v textu je užíván lanthanidocen, v Tabulce 9 najdeme polyetylen, polyethylen i PE nebo dále diizokyanát, diisokyanát…. Výše vyjmenované připomínky ovšem nesnižují výrazně kvalitu práce. Předložená bakalářská práce je dobrým základem k řešení dané problematiky. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 41441