BUKÁČEK, J. Implementace evolučního expertního systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Karásek, Jan

Diplomant vypracoval diplomovou práci na téma vyžadující samostatné nastudování více-kriteriálních evolučních algoritmů, provedení teoretické rešerše v této oblasti a aplikace libovolného algoritmu na studentem zvolený problém. Cílem diplomové práce bylo provést simulaci výpočtu pomocí algoritmu v samostatně implementovaném programu v jazyce Java, simulace v libovolném evolučním frameworku, vyhodnocení výstupů, jejich porovnání a naznačení dalšího možného vylepšení řešení. Po celou dobu vypracovávání práce byl student poměrně aktivní a komunikativní, kladně hodnotím také práci s literaturou. K vypracování tématu přistupoval zodpovědně, ale v závěru se ukázalo, že studentovi nezbyl dostatek času na kvalitní implementaci získaných informací v praktické části a výsledný program tak mohl být propracovanější. I přesto je však zadání možné považovat za splněné. Po formální stránce bych práci vytkl občasné překlepy, zarovnání textu a hlavně anglický text v obrázcích, který mohl být v textu lépe okomentován. Diplomant během řešení prokázal nezbytné inženýrské schopnosti při samostatném studiu potřebné teorie, při návrhu a samotné implementaci aplikace. Zkušební komisi navrhuji hodnocení práce stupněm "velmi dobře/B" (80 bodů).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 41/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce D 12/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Müller, Jakub

Práce studenta je na velmi dobré technické úrovni a je dostatečně kvalitně zpracována. Místy je text lehce nepřehledný a komplikace přináší i použití velkého množství cizích výrazů, které nejsou někdy dostatečně důkladně vysvětleny pro lepší pochopení textu. I přes slibný začátek se práce ke konci jeví dosti stroze a zasloužila by si lepší a detailnější rozbor získaných výsledků i lepší implementaci evolučního algoritmu, který se zde ověřuje ve své jednodušší verzi. Celkově práci hodnotí stupněm "C / dobře" (76 bodů).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 16/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 13/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
C
Body
76

Otázky

eVSKP id 32047