HORÁČEK, L. Srovnání širokopásmových systémů HomePlug a DS2 technologie PLC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Mišurec, Jiří

Diplomant se ne zcela dokázal ztotožnit se zadáním, nepodařilo se mu nalézt v dané problematice místo, na které by se hlouběji zaměřil. Konzultací využíval poměrně málo, vedení DP bylo problematické, doporučení k práci naplňoval jen zčásti. V poslední fázi se studentovi nedařilo odstranit formální nedostatky v práci. Splnění zadání práce je akceptovatelné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 31/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Formální zpracování práce F 5/20
Využití literatury F 4/10
Navrhovaná známka
E
Body
50

Posudek oponenta

Zeman, Václav

Diplomová práce je zaměřena na srovnání širokopásmových systémů PLC. Měl být proveden návrh laboratorní sítě PLC a na této laboratorní síti měla být provedena měření, která by porovnala vlastnosti dvou rozdílných systémů PLC. Diplomová práce svým zadáním je spíše experimentálního charakteru a student měl prokázat, že je schopen navrhnout laboratorní síť stanovit kritéria pro hodnocení přenosových vlastností experimentální sítě a provést odpovídající měření. Teoretická část práce je zaměřena na popis vlastní technologie PLC a problematiku s ní spojenou. V uvedeném rozboru jsou zavedeny některé pojmy a vztahy, které k další práci nejsou potřebné a jsou z hlediska celé práce nadbytečné, např. kapitola 2.9. Vlastní práce diplomanta spočívala především v návrhu metodiky měření a její aplikaci na konkrétní síť, kterou diplomant navrhl a vytvořil. Při návrhu metodiky měření diplomant vycházel ze standardů RFC 1242 a 2544, což je určitě vhodné řešení, ale uvedený popis mohl být zpracován podrobněji, chybí fundovaný rozbor, proč právě tato měření, co se očekává, jakých výsledků by mělo být dosaženo apod. Některé uvedené definice jsou zavádějící a pro potřeby práce nevhodné, např. definice přenosové rychlosti na str. 35. Naměřené hodnoty jsou přehledně znázorněny v grafech a tabulkách, ale schází jejich vyhodnocení a kvalifikovaná interpretace zjištěných výsledků. Po formální stránce je v práci řada překlepů a prohřešků proti typografickým zásadám. I přes uvedené výtky lze však konstatovat, že hlavní cíl zadání práce byl splněn, proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D 12/20
Odborná úroveň práce E 25/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 11/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
E
Body
54

eVSKP id 32007