BISTRÝ, J. Registrace obrazu pomocí metody Optical Flow [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Malínský, Miloš

Student Jan Bistrý vypracoval svou diplomovou práci na téma Registrace obrazu pomocí metody Optical Flow. Na začátku své práce student prostudoval základní techniky lícování obrazu, dále se zaměřil na teorii a možnosti metody Optical Flow, na kterou nakonec navázal popisem a programovou realizací metody nazývanou „Demon“. Metoda byla otestována na CT angiografických datech a rovněž bylo vytvořeno GUI rozhraní pro snadné testování. Student ke své práci přistupoval velmi zodpovědně. Docházel na pravidelné konzultace a o dané téma jevil zájem. Vytknout mohu jen nedostatek vlastních nápadů na celkové realizaci. Formální zpracování práce je na dobré úrovni s dostatečnou citací. Chybí mi kapitola zabývající se angiografií. Dále se student ve vytvořeném grafickém rozhraní zmiňuje o vizuálním porovnání slícovaných obrazů pomocí šachovnice, které ve své práci zmíněno nemá. Další chyba se vyskytuje v závěru, kde se student zmiňuje o vhodnosti použití algoritmu pro multimodální obrazy, což daný algoritmus obecně neumožňuje. Práce je jinak na dobré úrovni a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury B 8/10
Formální zpracování práce B 17/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) D 12/20
Splnění zadání B 40/50
Navrhovaná známka
C
Body
77

Posudek oponenta

Provazník, Ivo

Student Jan Bistrý se ve své práci zabýval registrací (slícováním) medicínských obrazových dat. Podle zadání se zabýval vybranou metodou "Optical Flow" a několika algoritmy použitými pro realizaci metody. Na základě pokynů vedoucího realizoval vybranou metodu. Práce obsahuje dobře koncipovaný popis realizace odpovídající kvalitní diplomové práci. Kapitola "Prezentace a zhodnocení dosažených výsledků" obsahuje podrobný popis experimentální části doprovázený obrazově, diskusi a závěr zhodnocující použitou metodu. K práci lze mít následující výtky. Práce má poněkud zvláštní členění, kdy 1. kapitola nazvaná Úvod má rozsah 1/4 práce a obsahuje kompletní teoretický rozbor problematiky registrace obrazů namísto skutečného shrnujícího úvodu. V kapitole 1.1.2 jsou zmíněny 4 základní interpolační metody, z nichž první je nazvána "aproximace jasové funkce". Pravděpodobně se však jedná pouze o vysvětlení principu následujících 3 skutečných interpolačních metod. Některé anglické výrazy nejsou přeloženy, ačkoliv existují zavedené české ekvivalenty (např. "cross-corellation" - korelace, "mutual information" - vzájemná informace). Přes uvedené drobné nedostatky lze práci považovat za zdařilou a výsledky za užitečné. Student splnil zadání v plném rozsahu a dosáhl vytčených cílů. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce A 9/10
Splnění požadavků zadání A 18/20
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 34191