KLADIVA, R. Energetická náročnost IPv6 v bezdrátových senzorových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Červenka, Vladimír

Student Roman Kladiva odevzdal poměrně rozsáhlou práci, avšak stěžejních částí se jen povrchně dotýká a nejsou podrobněji rozebrány. Neúměrná část (20 stran) je věnována pouze úvodu do problematiky bezdrátových sítí. Práce se nedrží jednotné struktury a informace se tak v rámci jednotlivých kapitol opakují, čímž kopírují spíše strukturu odkazované literatury. Jednotlivé kapitoly jsou pak z větší části zpracovány jen z jedné literatury. Navzdory kvalitnímu podání práce obsahuje závažné technické nepřesnosti (např.: „Standard 802.15.4 má nízký výkon přenosu“) a chybí vlastní závěry. Přestože praktická část práce je splněna, ostatní body zadání splněny nejsou. Zejména protože student v potřebné míře neporozuměl problematice. Práci přišel několikrát konzultovat, ale bez jakékoliv invence nebo známek samostatné práce. S výstupy práce jsem byl i přes výzvy seznámen pozdě a řada připomínek nebyla zapracována.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 30/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) F 8/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury F 3/10
Navrhovaná známka
E
Body
57

Posudek oponenta

Šimek, Milan

Cílem bakalářské práce je analýza energetické náročnosti protokolu IPv6 v sítích IEEE 802.15.4 a návrh přípravku pro měření spotřeby definované platformy. Práce studenta je rozdělena do 6ti přehledných kapitol a ilustrována názornými obrázky. Samotný rozsah práce je 49 stran, bez uvažování zadání, anotace, literatury a příloh, tento rozsah je pro bakalářskou práci dostatečný. Nedostatečný je ovšem rozsah praktické části práce, tato je popsána pouze na 10 stranách. V teoretickéčásti student důkladně popisuje jednotlivé části protokolové sady 6lowPAN. Student také důkladně analyzuje procesy, které jsou v senzorových sítích energeticky nejnáročnější. Důkladně také popisuje protokoly linkové vrstvy. Práce má ovšem pojednávat o energetické náročnosti protokolové sady 6lowPAN. Touto problematikou, která je zadáním bakalářské práce se student v práci téměř nezabývá. V praktické části student provedl měření časové závislosti proudu při klasických operacích bezdrátové uzlu jako jsou připojení do sítě, zapnutí a vypnutí vysílače a další. Bohužel student v praktické části vůbec neuvádí, jaký protokol byl implementován do bezdrátových uzlů. V praktické části mi chybí měření a analýza průběhu proudu při komunikaci pomocí protokolu 6lowPAN. Student měl za úkol navrhnout přípravek pro měření spotřeby energie. Tento úkol byl splněn, student v kapitole 5.2 popisuje vlastní návrh měřící pracoviště pro měření spotřeby. Na celkové hodnocení má vliv skutečnost, že se student jak v teoretické tak i v praktické části práce pouze minimálně zabýval danou problematikou energetické náročnosti protokolové sady 6lowPAN a tím zadání splnil pouze z malé části. Z uvedených důvodů práci hodnotím za D (60 bodů).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání F 5/20
Odborná úroveň práce B 42/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse F 4/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 40331