NOVÁK, M. Návrh stabilizovaného optického zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Filka, Miloslav

Student ihned po zadání úkolu se aktivně zapojil do práce na řešení zadaného úkolu. Jeho přístup byl zodpovědný a svědomitý. S jeho vystupováním a s prací při řešení zadaného úkolu jsem byl velmi spokojen.Práce má význam pro rozvoj BAPS sítě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Chmelař, Milan

Pan Michal Novák měl za úkol ve své bakalářské práci navrhnout stabilizovaný optický zdroj. V první části bakalářské práce uvádí rozbor vlastností základních součástek, druhá je věnována vtřem základním metodám měření útlumu na optických tratích, třetí je věnována vlastnímu návrhu stabilizovaného optického zdroje. I když má první kapitola název "Základní součástky", je jejím obsahem velmi stručný popis optických součástek. Vlastní návrh stabilizovaného optického zdroje je relativně stručný. Hned v úvodní části je popis nestabilizovaného síťového adaptéru, u kterého je konstatováno, že vyhoví, přestože se v textu nikde nemluvím o tom, zda proud 300mA, který je při výstupním napětí 9V schopen dodat je dostačující, či nikoliv. Na str. 23 je na obr. 3.4 uvedeno blokové schéma napájecího zdroje, které je z mně neznámých příčin popsáno anglicky. Na str. 24 na obr. 35.5 je uvedeno schéma, které bylo asi převzato. Obrázek neodpovídá našim normám a navíc, nikde není uvedeno, jak byly zíkány hodnoty součástek, které jsou na něm uvedeny. U řízení stabilizace výkonu je jen konstatován, že proud tekoucí z fotodiody je přiveden na odporovou dekádu složenou z pěti "tranzistorů". Není mi jasné, proč byly tyto pojmy použity. Na závěr pak je uvedena rozpiska součástek, kde u odporů není vyznačeno na jaké jsou zatížení (a jak to bylo zjištěno), zaujal mně i keramický kondenzátor s kapacitou 68uF. I přes uvedené nedostatky si myslím, že téma práce bylo splněno. Proto bakalářskou práci pana Michala Nováka doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
C
Body
77

Otázky

eVSKP id 40310