PETRÁŠ, J. Aplikace lean six sigma v racionalizaci technologické linky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Novotný, Radovan

Teoretická část popisuje teorii omezení, metodologii DMAIC a DMADV, ovšem konkrétní metody (techniky) jsou popsány pouze přehledově. V praktické části je popis praktického hodnocení a optimalizace technologické linky. Aktivita studenta byla hlavně v oblasti praktické práce ve spolupracující firmě. Práce související s diplomovou prací byla udělána spíše na poslední chvíli. Teoretická část mohla být lépe propracována, u jednotlivých kapitol mohla být lepší provázanost. Pohled studenta na řešenou problematiku a samotnému řešení je spíše praktický, teoretické rozpracování bohužel v některých pasážích vázne (viz. např. výpočet přirážky s. 21).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 32/50 Teoretická část popisuje teorii omezení, metodologii DMAIC a DMADV, ovšem konkrétní metody (techniky) jsou popsány pouze přehledově. V praktické části je popis praktického hodnocení a optimalizace technologické linky.
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 11/20 Aktivita studenta byla hlavně v oblasti praktické práce ve spolupracující firmě. Práce související s diplomovou prací byla udělána spíše na poslední chvíli.
Formální zpracování práce A 18/20 Požadavky na standard provedení jsou plněny.
Využití literatury A 9/10 Během práce byly použity různé zdroje literatury. Odkazy v teoretické části jsou svázány pouze s některými prameny.
Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Hégr, Ondřej

Student vypracoval diplomovou práci, ve které aplikoval koncept six sigma na zlepšení technologické linky Cobalt firmy Motorola. V první - teoretické části - práce řešitel vysvětluje základní principy teorie six sigma a zaměřuje se na konkrétní metodologický model DMAIC. V praktické části je tento model aplikován na technologickou linku Cobalt. Řešitel zde porovnává stav linky před a po zavedení modelu, kde v obou případech měřil časové úseky jednotlivých úkonů linky. Zjištěné výsledky následně statisticky vyhodnocuje a srovnává. Diplomová práce je psána na dobré úrovni s popisem řešené problematiky. Je zde ovšem třeba vytknout formu textu. Popis jednotlivých činností v praktické části je psán zbytečně velmi detailně, na úkor samotných získaných dat a výsledků. Struktura práce proto pozbývá na jednoduchosti a stává se méně srozumitelnou. V neposlední řadě řešitel kombinuje popis získaných výstupů v práci s tzv. "ich" formou psaného textu, která je pro psaní diplomové či vědecké práce nevhodná. Rozsah a návaznost jednotlivých částí v rámci pokynů pro jejich vypracování je v souladu se zadáním. Řešitel se odkazuje na řadu studijních pramenů, které jsou uvedeny na konci práce. Dané odkazy jsou provázány s textem, seznam literatury je psán v souladu s normou. Práce je založena převážně na informacích z internetu, částečně z odborné literatury. Chybí větší provázání literatury s textem. Grafická stránka práce je velmi dobrá, text je proložen obrázky, což usnadňuje orientaci v problematice. Výsledky práce jsou reálné a vycházejí z poznatků, získaných řešitelem během jejího zpracovávání. Práce splňuje zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 10100