PAVLÍČKOVÁ, R. Vliv daňové zátěže na obchodování s nemovitostmi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítková, Eva

Diplomová práce je vzhledem k současné době velice aktuální. Je zřejmé, že studentka věnovala dostatek času k prostudování dané problematiky související s jednotlivými druhy daní a na základě vhodně zvolených teoretických vstupů přistoupila velice aktivně k části praktické. Zde ji rozdělila do pěti částí – z pohledu prodávajícího, z pohledu kupujícího (při koupi či prodeji nemovitosti), při nájmu nemovitosti, při dalších možnostech nabytí a poslední část věnovala financování nemovitosti. Mohu konstatovat, že diplomantka v analytické části rozebrala všechny možné typy obchodování s nemovitostmi s cílem vyčíslit finanční hodnotu jednotlivých druhů zdanění. Z diplomové práce je zcela patrné, že studentka k jejímu vypracování přistoupila velice zodpovědně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A cíl i rozsah zadání byly zcela naplněny
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A je zřejmé, že studentka věnovala samostudiu dostatek času
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A zvolená metoda sumarizace jednotlivých typů zdanění byla vhodně zvolena, analytická část je zpracována velmi přehledně
Odborná úroveň diplomové práce A je patrné, že se studentka orientuje v dané problematice
Přínos pro praktické i teoretické využití A přínosem diplomové práce je poukázání na tvorbu ceny při možném obchodování s nemovitostmi z pohledu daňového
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 69 A studentka velice pečlivě přistoupila k sepsání použitých zdrojů na základě platných norem
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A diplomová práce je zpracována na vysoké úrovni nejen po stránce stylistické, ale i grafické
Navrhovaná známka
A

Otázky

Posudek oponenta

Branická, Romana

Diplomová práce je velmi zajímavá, řeší téma, které je z hlediska právní úpravy komplikované a přináší přehledné výsledky pro širokou veřejnost. Zejména využití praktických příkladů je názorné a vhodné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Práce velmi rozsáhle a přehledně zpracovaná, lze ji využít jako příručku při řešení daňové zátěže jednotlivce i společnosti na poli obchodování s nemovitostmi.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Studentka prokázala kvalitní teoretické i praktické znalosti pro zpracování práce.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B V práci byla použita vhodně zvolená odborná literatura i aktuální právní normy. Modelové příklady byly zvoleny vhodně.
Obtížnost a správnost řešení A Řešení bylo přehledné, rozčleněné dle jednotlivých subjektů, výsledky jsou správné.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Práci lze využít pro fyzické i právnické osoby, které jsou nuceny řešit vliv daňové zátěže v souvislosti s pořizováním nebo prodejem nemovitostí. Zvolené téma je aktuální.
Odborná jazyková úroveň A Práce je zcela v pořádku.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Práce je po stylistické i formální stránce v pořádku, v textu se vyskytuje celá řada tabulek a grafů, které jsou řádně označeny a výborně graficky zpracovány.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 24703