VÍTEK, R. Oduhličení austenitických ocelí a jeho vliv na vlastnosti materiálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Šenberger, Jaroslav

Student splnil zadání práce a vytčené cíle v plném rozsahu. Při řešení práce použil adekvátní postupy. Intepretaci výsledků věnoval menší pozornost, než by si zasloužila. I jeho schopnosti dávaly předpoklad k lepší interpretaci výsledků experimentu. Výsledkem práce je zejména příspěvek k metodice, který lze použít k predikci oduhličení během zpracování vysokolegovaných ocelí ve vakuu. Studium kinetiky procesů, které probíhají ve vakuu, je s ohledem na podmínky, které během vakuování vysokolegovaných ocelí se ve vakuových pecích vyskytují obtížné. Proto lze práci považovat za cenný příspěvek praxi výroby vysokolegovaných ocelí s velmi nízkým obsahem uhlíku. Po formální stránce však práce vykazuje nedostatky v popisu souborů uvedených v tabulkách. Také komentáře k obrázkům by mohly být podrobnější, což by také zlepšilo intepretaci naměřených výsledků. Autor cituje z 19 kvalitních literárních zdrojů. Student zpracoval práci zcela samostatně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zemčík, Ladislav

Diplomová práce řeší aktuální problematiku řízení průběhu oduhličovací reakce ve vakuové indukční peci. Diplomová práce je zpracována velmi nepřehledně, čtenář se v ní velmi obtížně orientuje. S přihlédnutím k zadání práce není jasné, proč je do textu zařazena kap. 1 věnovaná odplyňování ocelí. Základní rovnice práce - rovnice oduhličení (5.6) je uvedena až na str. 39. V experimentální části práce postrádám postup vedení experimentálních taveb. V textu je řada chyb - např. v rovnicích (5.8), (5.10), nezvyklý je zápis rovnic (5.3), (5.4), (5.15), (5.17), jsou zde rozpory v použitém značení veličin v tabulkách 5.11, 5.12, 5.14,5.15. V práci lze nalézt řadu pravopisných chyb.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 89171