ZAJÍČEK, R. Vliv exotermických obkladů na tuhnutí slitin hliníku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Roučka, Jaromír

Diplomová práce řeší zcela novou problematiku, která řeší tepelný efekt exotermických obkladů na dobu tuhnutí hliníkových slitin a ověření shody experimentálně zjištěných výsledků s výsledky získanými numerickou simulací. Zjištěné rozdíly kompenzoval změnou různých výpočtových parametrů simulace a ověřil parametry, jejichž změna nejvýznamněji ovlivňuje výsledky numerického výpočtu. Zjistil, že tepelný efekt použitých exonálitků je podstatně menší, než je při odlévání litiny. Změnou zadaných výpočtových parametrů potvrdil, že tepelný efekt exotermických směsí souvisí s hodnotou latentního tepla slitin. Jedná se o zcela nové zjištění. Při zpracování práce prokázal dobré schopnosti logického myšlení, dobrou praktickou zdatnost při experimentálních měření a velmi dobré zvládnutí numerické simulace. Z výsledků vyplynula řada závěrů, velmi užitečných pro výrobce nástavců i pro jejich uživatele.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Krutiš, Vladimír

experimentálních měření mapovat funkci exotermických nálitků u Al odlitku. Následně je použita numerická simulace pro analýzy možných vlivů na posunutí modulu nálitku a všeobecně na tepelné procesy v soustavě odlitek-exo-forma. Teoretická část je zpracována přehledně, i když s určitými nepřesnostmi jako např. Nyamovo kritérium (str. 18), správně Niyamovo kritérium. Rovněž formulace v bodě 1.2.3 o dosazovacích vzdálenostech není zcela přesně interpretována. Výsledky experimentálního měření a zvláště nízké posunutí modulu 1.14 je překvapivé. Analýza naznačuje, že významný vliv na účinnost exotermických nástavců u Al slitin může sehrát vysoké latentní teplo těchto typů slitiny. Mimo experimentální měření teplot a vyhodnocení DSC, je značné úsilí věnováno numerické simulaci a nastavení jednotlivých parametrů, tak aby odpovídala experimentu. Zjištěné nastavení termo-fyzikálních dat pro měřenou exotermickou směs je jedním z důležitých výsledků této práce a data jsou zcela jistě aplikovatelná pro následné simulace tohoto konkrétního systému. Domnívám se, že diplomová práce poskytuje dobrý základ pro pokračování výzkumu v této oblasti, zejména v oblasti hlubšího vyhodnocení přenosu tepla v jednotlivých částech zkoumané soustavy, v oblasti porovnání směsí od jiných výrobců s jinými parametry kinetiky hoření. Porovnání vlivu jednotlivých nástavců na formování staženiny a porovnání se zmíněnými izolačními nálitky, které se běžně pro odlévání Al slitin do pískových forem používají, by rovněž zasluhovalo dalšího pokračování.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 89130