VINGRÁLKOVÁ, M. Nájemné bytu a faktory, které je ovlivňují ve vybraných lokalitách v Brně a v Praze. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Uhlová, Eva

Diplomová práce je zpracována v rozsahu 137 stran + 6 stran příloh. Jedná se o vyhodnocení vzorku dat získaných v určitém časovém období, sběr dat je z několika různých zdrojů. Teoretická část se zabývá problematikou bydlení obecně nejen z hlediska časového vývoje, ale i z hlediska vývoje způsobu a podmínek bydlení, včetně vysvětlení pojmů, které s touto problematikou souvisí. Velmi podrobně jsou popsány lokality, ve kterých je nájemné posuzováno. Praktická část je zpracována přehledně i s příslušným komentářem jednotlivých vzorků, včetně závěrečného slovního i grafického vyhodnocení. Diplomová práce byla zpracována kvalitně. Vzhledem ke komentářům výše ji doporučuji k obhajobě s navrženým hodnocením „velmi dobře“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Cílem diplomové práce bylo vytvoření podkladů o výši nájemného ve vybraných lokalitách. Výsledky měly být zakresleny do mapy, přenesení a zakreslení výsledků do map mohlo být podrobnější. Cíl i rozsah zadání byl splněn dobře.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B :Úroveň zpracování teoretické části je velmi dobrá.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Autorka práce sbírala aktivně data z různých zdrojů (ceny realizované i nabídkové), včetně jejich prezentace a vyhodnocení. Tuto část diplomové práce hodnotím jako výbornou.
Odborná úroveň diplomové práce A Autorka vyhodnotila získaná data, včetně aplikace postupu pro stanovení srovnatelného nájemného dle Nařízení vlády č. 453/2013 Sb.. Odbornou úroveň považuji za výbornou.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Závěry práce mají požadované praktické využití pro daný účel pro zvolené lokality a příslušné časové období. Přínos této práce pro praktické využití považuji za velmi dobrý.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Tuto část práce hodnotím jako velmi dobrou.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Celková úprava práce je velmi dobrá.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Šmahel, Milan

Práce splnila úkoly vymezené zadáním. Teoretická část diplomové práce je zpracována v odpovídajícím rozsahu, s využitím diplomantce dostupných zdrojů a informací získaných za pomoci vlastního dotazníku, zodpovědně precizně a přehledně. Analytická část práce je provedena na výborné úrovni. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Diplomantka vypracovala svou diplomovou práci v předpokládaném rozsahu, na základě dostupných informací a vlastního dotazníku směřovaného do oblasti problematiky výše ceny nájemného bytů, vše na odpovídající úrovni.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Přístup zvolený při tvorbě teoretické i praktické části diplomové práce odpovídá vytyčeným cílům. Obě části jsou zpracovány na výborné úrovni, v rozsahu odpovídajícím diplomantovi dostupným podkladům a informacím získaným za pomoci vlastního dotazníku a to vše v rozsahu zadaných cílů zvoleného tématu.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A Zpracování teoretické i praktické části diplomové práce je na výborné úrovni. Zpracování všech dostupných podkladů včetně podkladů získaných za pomoci vlastního dotazníku, jejich analýza a vyhodnocení výsledků byly provedeny věcně a přehledně.
Obtížnost a správnost řešení A Řešení praktické části bylo díky získávání podkladů i za pomoci vlastního dotazníku pravděpodobně časově dosti náročné, vzhledem k množství získaných a zpracovaných podkladů odpovídají výsledky zadanému úkolu.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Poznatky diplomové práce, jejich teoretické i praktické využití může být přínosem jak pro znalce a pracovníky realitních kanceláří tak i pro pronajímatele a nájemce bytů v Brně nebo v Praze, jejich platnost je však časově omezená např. změnou situace na trhu.
Odborná jazyková úroveň B Odborná jazyková úroveň i gramatická úroveň diplomové je na velmi dobré úrovni, v práci byly nalezeny ojedinělé překlepy.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Diplomová práce je po písemné a grafické stránce zpracována na výborné úrovni. Zpracování textů, obrázků, tabulek a grafů je přehledné, názorné a doplněné vždy odpovídajícími nadpisy, popisy a odkazy na zdroje.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 82141