MORKUS, F. Program pro skrývání dat v obrazových souborech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Burda, Karel

Diplomant požadované zadání splnil na výborné úrovni. Navrhl koncept řešení programu pro skrývání dat v obrazových souborech typu BMP, který posléze prakticky realizoval. Vytvořený program je použitelný jak pro praktické nasazení tak i pro výuku. Student při řešení práce prokázal značnou aktivitu, samostatnost, pracovitost. Z formálního hlediska je práce rovněž na výborné úrovni. Celkově práci hodnotím 96 body, tj. známkou Výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Říha, Kamil

Předložená práce se systematicky drží zadání a v tomto ohledu je zcela splněna. V teoretickém úvodu je vedle stručného úvodu ke steganografii popsána zejména struktura obrazového nosiče (BMP souboru). Další letmá zmínka se týká šifrování, které je ovšem použito pouze jako blok. Hlavní těžiště práce spočívá v návrhu programu, který realizuje skrývání a odkrývání dat z BMP souboru. Nejprve je program popsán velmi podrobně formou vývojových diagramů. Až zbytečně velká pozornost je věnována vykreslování vývojových diagramů velmi jednoduchých funkcí, jako je například načtení obrazu (obr. 4.2), což vyúsťuje až do absurdního fragmentu diagramu, ve kterém je pouze jeden prvek (obr 4.4). Účelnější by bylo uvedení pouze jednoho diagramu bez zbytečných podrobností. Velmi malá pozornost je oproti tomu věnována matematickým výrazům. Přestože je v celé práci pouze 6 velmi jednoduchých vzorců, jsou psány bez respektování pravidel pro značení proměnných kurzívou. Text dále pokračuje velmi podrobným popisem implementace a ovládání vytvořené aplikace (v souladu se zadáním), která bez problémů fungovala i intuitivně pro náhodně zvolený obrázek a skrývaná data. Samotné realizaci je možné vytknout absenci ukazatele stavu výpočtu (např. tzv. „progressbar“) a velkou časovou náročnost, která působí dojmem, že je program špatně optimalizovaný nebo byla pro implementaci zvolena nevhodná platforma (viz otázka č. 1). Poslední věcnou kapitolou je ukázka vlivu vložené informace na nosný obraz. Zde by bylo vedle subjektivního zhodnocení na místě uvedení objektivních charakteristik (viz otázka č. 2). Vzhledem k problémům s nežádoucí viditelností změn v obraze se v tomto ohledu nabízí vylepšení programu (viz otázka č. 3). V textu jsem nenašel žádné závažnější pravopisné chyby či překlepy. Závěrem je možné konstatovat, že práce velmi precizně splňuje zadání a po penalizaci na základě výše zmíněných nedostatků navrhuji hodnocení známkou výborně / 90 bodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 40240