PAVELEC, J. Metodika prohlídky vozidla likvidátorem pojišťovny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Panáček, Vladimír

Diplomant si téma práce vážně zvolil až napodruhé. Po první volbě si zpracování tématu rozmyslel, zvolil nové téma a po určitém odstupu času dospěl opět k původnímu zadání. K tématu práce se diplomant nejprve stavěl velmi kriticky, postřehy a podněty z praxe od vedoucího práce v počátku nebral příliš vážně. Vedoucí práce zprostředkoval diplomantovi jak ucelené informace z praxe, tak kontakty v pojišťovnách. Bez návaznosti s praxí nebylo možné téma úspěšně vyřešit. Časem diplomant tuto skutečnost sám pochopil a navázal velmi podnětnou spolupráci s pojišťovnami zabývajícími se likvidací pojistných událostí v oboru motorových vozidel. V tomto okamžiku začal teprve zásadní posun v přístupu diplomanta k tématu práce a rovněž i posun v řešení stanovených cílů práce, času však již nezbývalo mnoho do odevzdání práce. Tedy zejména nesprávné časové rozvržení řešení tématu předložené diplomové práce přímo úměrně odpovídá kvalitě práce. Nicméně podle názoru vedoucího práce, práce splňuje základní kritéria kladená na tento typ VŠKP, proto práci doporučuji k obhajobě. U obhajoby doporučuji diplomantovi položit otázku, jakým způsobem by bylo možné na jeho práci navázat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání E Diplomant splnil zadané cíle pouze částečně, zejména cíl č. 4 bylo třeba zpracovat podstatně komplexněji, což by výrazně zvýšilo kvalitu předložené práce.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem D Teoretická část práce je zpracována v rámci možností a dostupných podkladů na průměrné úrovni.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody D Téma práce je standardně náročné, diplomant měl dostatek času proniknout do hloubky problematiky a aplikovat nejvhodnější metody řešení inženýrského problému, což se stalo pouze uspokojivě. Dokumentaci poškození vozidla po nehodě měla být z metodického hlediska věnována podstatně větší pozornost.
Odborná úroveň diplomové práce D Pro práci technika - likvidárora pojišťovny může být práce zcela jistě přínosná, pro vědní obor Soudní inženýrství je přínos minimální.
Přínos pro praktické i teoretické využití D V praxi je práce využitelná v oboru likvidace pojistných událostí v souvislosti s motorovými vozidly, teoretické využití lze spatřovat např. při pedagogické činnosti v rámci problematiky odhalování pojistných podvodů a likvidace pojistných událostí. Pro znaleckou činnost je možné využití práce minimální.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Literatura je uvedena vcelku v souladu s příslušnou citační normou.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Formální uspořádání práce a její členění je logické a přehledné, jazyková úroveň je dobrá.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Bradáč, Albert

Celkově lze konstatovat, že práce je na úrovni dobře zpracované bakalářské práce. Splnění cílů je pouze částečné, vlastní přínos studenta zanedbatelný. Práci k obhajobě doporučuji s tím, že student se musí vypořádat s položenými otázkami a komisi vysvětlit vlastní přínos k tématu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování D Poslední cíl práce, který měl být jediným vlastním přínosem diplomanta, byl splněn pouze obecně. Metodika měla být navržena pro jednotlivé kategorie vozidel.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce D Práce obsahuje v podstatě pouze shrnutí stávajícího stavu, jeho velmi stručné kritické zhodnocení a návrh obecné metodiky. Jiný náznak řešení ze strany studenta není možné v práci najít.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody D Práce je dobře zpracovaná po formální stránce, obsahově však jen stěží splňuje požadavky na tento druh práce.
Obtížnost a správnost řešení C O obtížnosti uvedeného řešení snad ani nelze hovořit. Navržená metodika se jeví jako logická, nicméně nerespektuje odlišnosti jednotlivých kategorií vozidel.
Přínos pro praktické i teoretické využití D V práci lze spatřovat přínos pro práci techniků a likvidátorů pojišťoven. S ohledem na doporučené provádění fotodokumentace v navržené metodice je použitelnost v soudním inženýrství značně omezená.
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 84075