KRUTÍLKOVÁ, E. Ocenění výše škody způsobené pádem sportovního letadla na rodinný dům v obci Žešov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Šmahel, Milan

Předložená diplomová práce splnila z větší části zadané cíle. Splnila je po teoretické a formální stránce, ne zcela je však splnila po odborné stránce, což dokazují výše uvedené nedostatky v analytické části. Nebyla vypracována na, zadanému tématu zcela odpovídající úrovni. Přesto, že její praktické výsledky nelze bez provedení potřebných oprav zatím v praxi využít doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Cíle diplomové práce na zadané téma byly z větší části splněny.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Teoretická část byla zpracována na základě studia podkladů v potřebném rozsahu tak, aby zajistila podstatné informace důležité k pochopení a vypracování analytické části.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody E Analytická část byla zpracována na základě teoretické části bez konzultací s vedoucím práce. V analytické části není podrobně popsán a do výkresové dokumentace schematicky zakreslen rozsah vzniklých škod na jednotlivých konstrukcích objektu. Je zde uveden pouze procentuální rozsah vzniklých škod na šesti konstrukcích objektu, bez uvedení konkrétních výměr a bez zohlednění návazností na konstrukce související (např. bleskosvod). Údaje o jednotlivých konstrukcích uvedené v popisech technického řešení nesouhlasí vždy s údaji uvedenými v ocenění nákladovým způsobem (např. vinylové podlahové dílce/dřevěné podlahové dílce) a s údaji uvedenými v položkovém rozpočtu (např. klempířské konstrukce z titanzinku/ klempířské konstrukce z pozinkovaného plechu). V nákladových oceněních objektu není do obestavěného prostoru objektu započítán obestavěný prostor střešní konstrukce, což vzhledem k jejímu rozsahu značně ovlivní následující výpočty a výsledky, tj. ceny objektu zjištěné nákladovým způsobem. V nákladových oceněních objektu ve výpočtu koeficientu vybavení jsou neopodstatněně některé konstrukce (např. dřevěné příhradové vazníky, dvouvrstvá vápenocementová omítka, marmolit, dřevěné podlahové dílce) ohodnoceny jako nadstandardní, což ovlivní následující výpočty a výsledky, tj. ceny objektu zjištěné nákladovým způsobem. V položkovém rozpočtu jsou oceněny některé konstrukce v rozporu s údaji o jednotlivých konstrukcích uvedených v popisech technického řešení (např. krov z dřevěných hranolů/krov z dřevěných příhradových vazníků) a některé náklady zde oceněny vůbec nejsou (např. odvoz suti na skládku nebo poplatek za uložení suti na skládce).
Odborná úroveň diplomové práce D Celková odborná úroveň je do jisté míry ovlivněna výše uvedenými nedostatky ve zpracování analytické části.
Přínos pro praktické i teoretické využití E Přínos pro praktické i teoretické využití je do jisté míry ovlivněna výše uvedenými nedostatky ve zpracování analytické části. Její praktické výsledky nelze bez provedení potřebných oprav zatím v praxi využít.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Citace použité literatury i přehled literatury uvedené v práci jsou provedeny v souladu s normou. U publikace č. 4 je chybně uveden vydavatel (nikoliv CERM, s.r.o., ale VUT v Brně).
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Textová část diplomové práce je zpracována odpovídajícím způsobem, obrázky, tabulky a přílohy jsou odpovídajícím způsobem označeny a popsány. Odborná jazyková úroveň je dobrá.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Kosová, Jaroslava

Studentka pro splnění zadaného cíle zvolila správný postup, nejdříve v teoretické části uvedla pojmy a oceňovací metody, které se týkají řešené problematiky. V praktické části uvedla příklad výpočtu pojistného plnění při poškození nemovitosti, zjistila, jak se změnila hodnota dané nemovitosti po provedených opravách. Provedla rovněž porovnání pojistné hodnoty uvedené v pojistné smlouvě s novou hodnotou stavby po kolaudaci. Studentka však vyvodila závěry z nesprávných výsledných hodnot, které vycházejí z chybných výpočtů. Rozsah i obsah diplomové práce odpovídá požadavkům na tento druh prací, proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Studentka vypracovala teoretickou i praktickou část v dostatečném rozsahu, při vyhodnocení získaných údajů v praktické části nevyvozuje vždy správné závěry.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce C Zvolený přístup k řešení cíle je dobrý, studentka nejdříve v teoretické části uvedla pojmy, které se týkají řešené problematiky, v praktické části pak uvedla příklad výpočtu pojistného plnění při poškození nemovitosti pojistnou událostí a stanovení pojistné hodnoty.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody D Studentka použila odpovídají metody pro splnění stanoveného cíle. Při zpracování podkladů a vstupních dat se dopustila některých nepřesností, zejména při popisu nemovitosti a rozsahu jejího poškození a nutných oprav.
Obtížnost a správnost řešení D Ve všech způsobech oceňování se vyskytují chyby, které souvisí se zpracováním vstupních dat. Studentka chybně vypočetla obestavěný prostor, a tato chyba se následně promítá do všech stanovených cen rodinného domu. Výpočty vykazují i další nedostatky včetně položkového rozpočtu, ve kterém některé položky neodpovídají popsanému konstrukčnímu řešení a navrhovaným opravám. Výpočet nákladů na provedení opravy postrádá např. také náklady na likvidaci suti a vybouraného materiálu.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Přínosem je pouze teoretická část, která uceleně seznamuje s pojmy a oceňovacími metodami týkajícími se řešené problematiky.
Odborná jazyková úroveň C Studentka používá odborné výrazy adekvátním způsobem, práce je na dobré odborné úrovni.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Práce je přehledně uspořádána, doplněna grafy a tabulkami, pouze přílohy by bylo vhodnější označit jiným způsobem, aby se v nich dalo lépe orientovat.
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 82592