PROCHÁZKA, V. Matematický model dopravní úlohy pro oblast odpadového hospodářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Pavlas, Martin

Posudek Procházka Předložená práce bezezbytku naplnila požadavky i cíle práce uvedené v zadání. Přístup pana Procházky hodnotím jako zodpovědný a aktivní. Práce byla pravidelně konzultována a její řešení usměrňováno. Autor prokázal schopnost samostatné tvůrčí práce a prezentace výsledků. Hlavní cíl práce, kterým bylo vytvořit matematický model svozu a následného zpracování komunálního odpadu na území ČR byl bezezbytku naplněn. Výstup je plně funkční a lze jej využít pro řešení praktické úlohy. Je nutné podotknout, že se jedná o problematiku velmi aktuální, protože celá řada krajů v současné chvíli řeší způsob vytvoření tzv. Integrovaných systémů nakládání s odpady, které jsou nezbytným prvkem pro splnění závazků ČR vůči EU v oblasti odpadového hospodářství. Výstup práce je použitelný pro optimalizaci takovýchto systémů. Oceňuji, že se pan Procházka seznámil s problematikou a osvojil si základní velmi specifickou terminologii odvětví odpadového hospodářství. Rovněž vyzdvihuji způsob prezentace výsledků optimalizace pomocí geografického software. Tento podstatný výstup práce by nebyl možný bez realizace stáže, které se pan Procházka zúčastnil a která byla podpořena finančními prostředky projektu AMathNet. Jsem přesvědčen o budoucím uplatnění práce v praktickém oblasti,která se dotýká života každého občana a vidím velký potenciál pro další rozvíjení této úlohy v rámci mezioborového spolupráce Ústavu procesního a ekologického inženýrství a ÚM.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Touš, Michal

Předkládaná práce se zabývá tvorbou optimalizačního modelu pro dopravní úlohu v oblasti nakládání se směsným komunálním odpadem. Cíl práce dle zadání byl zcela naplněn. Autor při řešení problému prokázal schopnosti samostatné a tvůrčí práce. Autor v práci účelně využívá znalosti z teorie grafů a matematické optimalizace, které si osvojil nad rámec výuky v bakalářském studiu matematického inženýrství. Velmi kladně hodnotím autorovu schopnost aplikovat teoretické znalosti při řešení praktického problému – dopravní úlohy v oblasti odpadového hospodářství. Zejména původní je pro mne postup autora při modifikaci modelu, kdy se zaměřuje na aplikaci parametrického programování. Implicitně vyjádřenou závislost optimální hodnoty účelové funkce na vstupních cenových parametrech dále využívá k hledání optimální hodnoty tohoto nového kritéria pomocí vhodně zvoleného algoritmu z numerických metod a při využití jeho vhodné teoretické vlastnosti – konkávnosti, a tedy i unimodality garantující nalezení globálního maxima. Toto propojení teorie s praxí je, dle mého názoru, jak pro oblast aplikace, tak pro studenty oboru matematické inženýrství, velmi přínosné. Ve své práci autor využívá programu GAMS a také vlastních softwarových řešení, čímž prokazuje své programátorské schopnosti a jejich využití pro zefektivnění práce. Toto hodnotím taktéž velmi kladně. Vyzdvihuji rovněž použití programu ArcMap, který umožňuje názorné zobrazení výsledků výpočtu. K úpravě práce podotýkám, že po grafické a písemné úpravě je práce v pořádku, pouze bych u některých obrázků doporučil větší odsazení od textu a u obrázku 6.1 chybí v popisu rozdělení na obrázek a) a b). Rovněž překlepů je v práci minimum, týkají se jednotek použitých pro poplatky. Správně by mělo být Kč/t, nikoliv Kč/(t rok) nebo Kč rok/t. Text má logickou návaznost. Drobnou výtku mám ke kapitole 5. Popis modelu, kde bych uvítal v souladu s názvem úvod s podrobnějším popisem toho, co model reprezentuje. Seznam symbolů a zkratek by umožnil lepší orientaci při abecedním seřazení. V citacích bych uvítal číslování podle výskytu v textu (na straně 13 je citován zdroj 6 a teprve na straně 17 se objevuje první citace literatury číslo 4 a 5). Zkratku EVO (energetické využití odpadů) autor v práci používá, pokud mluví o zařízeních na energetické využití odpadů. Toto použití může být matoucí, protože se odlišuje od odborných textů, ve kterých je zkratka EVO zavedena pouze pro energetické využití odpadů jakožto způsob nakládání s odpady, nikoliv pro zařízení k tomu určené. Místo jistého žargonu , viz použití slova „trik“ (strana 23) bych doporučil klasické „způsob řešení“. Z výše uvedeného hodnocení plyne, že mé připomínky se týkají pouze drobností, tj. překlepů a možností zlepšení. I proto celkově hodnotím práci jako velmi kvalitní a, z mého pohledu, s velkým potenciálem pro uplatnění v praxi. Proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 50963