ČERMÁK, J. Konstrukce Voroného buňky na mapě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Pavlík, Jan

Student se zabýval teorií a tvorbou programu pro vykreslení Voroného diagramu na mapě od Google. Teoretickou část zvládl včetně nalezení zdrojů na internetu, které mu pak posloužily jako hlavní zdroj pro popis algoritmu Fortunova algoritmu na sféře, kterému se v práci věnuje. Z důvodu programátorské obtížnosti (a nedostatku času) však mu ho však nepodařilo ztvárnit do funkční podoby. Po uzávěrce student dodal jako náhradní řešení funkční program založený na DeLaunyově triangulaci. Míra vlastní práce studenta na tomto dodatečném programu mi není známa, proto jej nehodnotím.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Hrdina, Jaroslav

Práce je tvořena třemi částmi, první část podrobně vysvětluje Fortunův algoritmus pro výpočet Voroného diagramu v rovině, druhá část tvoří stručný ůvod od sférické geometrie a třetí popisuje vlastní modifikací Fortunova algoritmu pro jednotkovou sféru. V průběhu popisování jednotlivých algoritmů se řeší jejich složitost. Práce je spíše informatického charakteru. Motivací výpočtu Voroného diagramu na sféře je zkreslení vzniklé transformací 3D glóbu na 2D mapu. Po osvojení základních pojmů sférické geometrie je sice vlastní modifikace poměrně přímočará, ale následná implementace není jednoduchá. Jako nedostatek považuji nevhodně zvolený systém ve kterém byla práce vysázena. Dalším nedostatkem je pak horší práce s literaturou. Jako příklad uvádím diskuzi složitostí na straně 13, která není vysvětlena a ani vhodně citována. Nedostatkem také je, že vlastní implementace byla dodána až po odevzdání práce. Jako hlavní klady hodnotím zajímavost tématu, vhodnost zvoleného postupu a především použití moderního implementačního prostředí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 50974