BALON, J. Měřící metody klíčových parametrů v optických sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Tejkal, Vladimír

Cílem diplomové práce bylo vytvořit metodickou příručku pro měření optických telekomunikačních sítí, která by splňovala normy ITU-T. Student odborně zpracoval veškeré negativní jevy působící na přenos optického signálu. Metody pro měření přenosových parametrů jsou v práci popsány na požadované úrovni. Z prezentovaných metod student sestavil metodickou příručku vhodnou pro měření na součastných i nově budovaných optických trasách. Práce obsahuje metody měření jak pro pasivní přístupové sítě, tak pro páteřní sítě s vlnovým dělením, kde jsou požadavky na měření odlišné. Vybrané metody student prakticky ověřil měřením optické sítě, na které bylo plánováno nasazení přenosových systémů s vlnovým dělením. Během roku student pracoval samostatně a výsledky práce pravidelně konzultoval. Přes drobné chyby se jedná o velmi úspěšnou práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Reichert, Pavel

Diplomant se v práci zaměřil na technologii optických sítí. Zadání jeho práce ho následně směrovalo na problematiku měření těchto sítí. Zde se diplomant věnoval sestavení metodické příručky pro provádění měření v praxi. Tímto splnil zadání práce. Z práce vyplívá, že se diplomant zúčastnil několika měření na brněnské akademické síti, které přispěli ke kvalitě jeho závěrečné práce. Na druhou stranu, kvalitu práce zhoršuje řada nepřesností, kterých se diplomant nedokázal vyvarovat. Diplomantovi není například jasný pojem "přímá metoda", "interferometrická metoda" nebo i měření na více vlnových délkách. Vlastní sestavení metodické příručky se opírá o doporučení ITU-T, což následně diplomant v závěru práce popírá tvrzením, že dosud nejsou stanoveny žádné přesné normy, podle kterých by se mělo provádět měření. V důsledku toho práce působí značně zmateně a nevěrohodně, což vylučuje její použití v praxi. Po formální stránce práci uškodil jak špatný slovosled, tak i nepopsané osy grafů (viz str.38). Diplomant rovněž v práci převzal řadu obrázků, u kterých neuvádí zdroj.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce E 25/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
D
Body
62

Otázky

eVSKP id 32145