RÁČEK, T. Prahovací pravidla pro potlačování šumu ve zvukových signálech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Balík, Miroslav

Student musel běhel řešení své diplomové práce často konsultovat způsob a průběh jejího řešení. Zpočátku měl student zásadní problémy s použitými transformacemi a znalostmi matematiky s touto problematikou související. Tato skutečnost zpomalila průběh řešení diplomové práce. Výsledky této práce jsou přínosné pro další zdokonalování metod potlačování šumu s minimálním zkreslením. Student splnil zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 16/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Schimmel, Jiří

Diplomant v první, rozsáhlejší části práce popisuje transformace DFT, DCT a MDCT a jejich modifikace pro rychlé výpočty a dále popisuje celkem šest typů prahování koeficientů. V této části práce lze za vlastní práci diplomanta považovat pouze detailní rozepsání postupu přechodu od transformací DCT a MDCT k FDCT a FMDCT. V druhé části práce, která by měla být dle zadání stěžejní, popisuje přípravu zašuměných nahrávek, metodiku a výsledky objektivních a subjektivních testů zplešení kvality nahrávky po provedení prahování koeficientů výše zmíněných transformací. Soubor zvukových ukázek, který má být dle zadání práce rozsáhlý, obsahuje pouze 11 skladeb zašuměných bílým šumem se dvěma různými úrovněmi a jedním reálným hlukem, opět se dvěma úrovněmi. Při testování bylo použito pouze tvrdé prahování a subjektivní testy byly prováděny pouze jednou pokusnou osobou. V textu se sice hovoří o skupině posluchačů, ale žádné statistické zpracování není v práci uvedeno ani nijak zmiňováno. Objektivně byly nahrávky porovnány pouze jednoduchou metodou výpočtu zlepšení odstupu signálu od šumu a subjektivně mírou potlačení šumu a mírou zkreslení pomocí metodiky MOS. Z formálního hlediska je práce na velmi dobré úrovni, pouze popisky tabulek jsou uváděny pod tabulkami místo nad. V textu na řadě míst schází odkazy na literaturu. Vzhledem k výše zmíněným připomínkám hodnotím práci známkou B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 32092