DOLEŽAL, P. Automatická kontrola správnosti sestavení výrobku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Říha, Kamil

Student přistoupil k realizaci zadání zodpovědně a iniciativně. Díky špatnému rozvržení sil však přes moje varování zpočátku věnoval velké úsilí části řešení, která neměla mít celkově takovou prioritu a důležitost, aby bylo na místě věnovat jim časový prostor a úsilí na začátku řešení, kdy bylo vhodné pracovat spíše na celkové koncepci. Z tohoto důvodu se student dostal na konci řešení do časové tísně a nedokončil některé části požadované zadáním. Tento fakt se projevuje v bodovém hodnocení splnění zadání. Celkově však student prokázal, že je schopen samostatné inženýrské činnosti a proto doporučuji jeho diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání E 25/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 14/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
D
Body
62

Posudek oponenta

Šmirg, Ondřej

Práce řeší velice zajímavý a aktuální problém využití zpracování obrazu v průmyslu. Myšlenka kompenzace zkreslení pomocí Bérierovy plochy je velice zajímavá, ale je nutné stabilizovat okolní prostředí (bodový zdroj světla, omezení odrazů a stínů). Pro detekci kruhových otvorů byla použita Houghova transformace kružnic. Tato transformace je velice náchylná na šum a myslím si, že bude optížné v zhoršených podmínkách tyto otvory detekovat. Práce se v některých směrech hodně zabývá nepodstatnými věcmi (například historie OpenCV, nebo měření času), které přímo nesouvisí se zadáním. Konkrétně mi zde úplně chybí výsledky, kterých bylo dosaženo. Například k uspěšnosti detekce je pouze v závěru stroze konstatováno, že úspěšnost se blíží 100%. Houghova transformace je ukázána na předem vytvořeném testovacím modelu kruhu a nikde nelze nalézt, jak se chová ve výsledné aplikaci. Sám autor v závěru poukazuje na to, že není splněno celé zadání. Z příloh je však patrné, že vytvořené části fungují a za určitých podmínek mohou vykazovat uspokojivé výsledky. Aplikace je pěkně provedena a kladně hodnotím i snížení časové náročnosti algoritmů.Tuto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D 12/20
Odborná úroveň práce B 43/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 32066