NEVORAL, M. Fotovoltaický systém pro RAPS aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Křivík, Petr

Úkolem studenta v diplomové práci bylo seznámit se s problematikou fotovoltaických systémů pro RAPS aplikace a sestavit fotovoltaický systém s fotovoltaickým modulem, akumulátorem a proměnnou zátěží. Stěžejní část úkolu bylo sestavení a zprovoznění automatizovaného měřicího pracoviště pro testování fotovoltaického systému včetně vytvoření měřicího programu. Student Bc. Miroslav Nevoral zpracoval diplomovou práci v rozsahu 58 stran včetně seznamu použité literatury. V teoretické části jsou popsány základní prvky fotovoltaického systému - olověný akumulátor (složení, nejčastější závady), fotovoltaický článek (princip, výhody, nevýhody). V další části jsou uvedeny typy fotovoltaických systémů. V praktické části je pozornost věnována nejprve popisu měřicího pracoviště a měřicích programů a také vyhodnocení testovacích měření I-U charakteristik různých typů fotovoltaických panelů a charakteristik fotovoltaického systému při různých režimech provozu. Navíc nad rámec zadání student vyrobil ruční měřič intenzity dopadajícího záření, který se dobře osvědčil při prováděných experimentech. Požadavky zadání student splnil v plném rozsahu, v teoretické části práce čerpal jak z domácí, tak ze zahraniční literatury. K řešení problémů přistupoval samostatně a s potřebnou iniciativou. Práce je sepsána pečlivě a přehledně, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru magisterského studijního programu. Předložená diplomová práce a její zpracování splňují požadavky kladené na diplomovou práci. Výsledné pracoviště je možno využít i ve výuce v předmětech, které se zabývají fotovoltaickými systémy, např. Obnovitelné zdroje energie. Proto doporučuji práci k obhajobě a diplomovou práci studenta hodnotím známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 46/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Bača, Petr

Student Miroslav Nevoral se ve své práci zabývá problematikou autonomního fotovoltaického systému, tvorbou měřícího pracoviště, ovládacích programů pro měření, vlastním měřením a vyhodnocením naměřených dat. Práce je rozdělena do několika částí. V úvodní teoretické části jsou pojednány funkční bloky, ze kterých se autonomní fotovoltaický systém skládá. Je zde princip činnosti fotovoltaického článku a popis různých druhů fotovoltaických panelů. Také je zde pojednána problematika olověných akumulátorů. Druhá část diplomové práce popisuje vznik měřícího pracoviště a především pak tvorbu ovládacích programů pro měření V-A charakteristik fotovoltaických panelů a pro měření charakteristik provozu autonomního fotovoltaického systému. V závěrečné části se diplomant věnuje experimentům a jejich vyhodnocení. Vlastní práce působí po stránce stylistické i odborné dobrým dojmem. Výtku mám k odborným výrazům, kdy autor např. uvádí, že separátor pro olověný akumulátor může být z impregnovaného papíru, nebo plastické hmoty odolné vůči kyselině sírové (str. 12). Dále nesouhlasím s tvrzením, že monokrystalický FV panel má černou barvu, polykrystalický modrou a amorfní hnědou. Od tohoto tvrzení se poté odvíjí autorova chybná interpretace kufříkového solárního panelu, který je tvořen monokrystalickými články (nikoliv polykrystalickými). I přes tyto drobné nedostatky, zadání diplomové práce bylo splněno. Student prokázal dobrou orientaci v dané problematice. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji projekt k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 42/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 40117