MACEČEK, A. Rychlost učení vícevrstvé sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Jirsík, Václav

Bakalářská práce Aleše Macečka se zabývá rozborem vlivu topologie a ostatních parametrů vícevrstvé neuronové sítě na její rychlosti učení a správnosti rozpoznávání písmen. Bakalář během práce prokázala znalosti v oblasti umělých neuronových sítí a počitačového vidění. Bakalář pracoval samostatně, dosažené výsledky konzultoval. Výsledkem práce je provedený rozbor vlivu topologie a ostatních parametrů vícevrstvé neuronové sítě na její rychlosti učení. Bakalář prokázal své bakalářské schopnosti při samostatném studiu teorie, realizaci umělé neuronové sítě a požadovaného zhodnocení dosažených výsledků. Zkušební komisi navrhuji hodnocení velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
89

Posudek oponenta

Zámečník, Dušan

Zadanie bakalárskej práce pána Macečka na tému "Rychlost učení vícevrstvé sítě" bolo splnené a možno ho pokladať za náročnejšie vzhľadom k množstvu práce ktoré vyžadovalo. Je poznať, že študent pracoval veľmi usilovne, je vidieť záujem o prácu a nadpriemerné pracovné nasadenie. Po odbornej úrovni je práca vyhovujúca a možno ju celkovo považovať za veľmi dobrú až na pár detailov, ktoré uberajú z jej inak výborného dojmu. K formálnej stránke by som mal ale niekoľko vybraných pripomienok: Kvôli logickému členeniu by som umiestnil rešerši ešte pred samotné jadro práce. V českej gramatike sa používa miesto desatinnej bodky (tečky) desatinná čiarka. V zozname literatúry sú zbytočne dátumy citácii aj u knižnej literatúry. K odbornej stránke sú moje pripomienky: Na strane 13 dole odrážka prvá "Při učení s učitelem... , ... je učení backpropagation, RBF." Autor si zrejme pomiešal rôzne pojmy. RBF je typ siete, ktorú má autor popísanú na strane 15 (má úplne odlišný typ učenia ) a backpropagation je typ učenia doprednej siete. Ďalej hodnotím ako nevhodné doplnenie trendu do niektorých grafov ale hlavne do str.37 obr. 6.7 a str. 47 obr. 7.4. V priloženej prílohe na CD sa nachádza veľa výsledkov učenia sietí, čo stálo veľkú námahu vypracovať. Osobne by som v práci uvítal uviesť aspoň nejaký graf priebehu celkovej chyby učenia Ec od počtu vzorov, keď už takého grafy vykresľujú priložené matlabové m-súbory. Aj napriek uvedeným drobným výhradám hodnotím prácu veľmi kladne a chcem vyzdvihnúť použitie a bohaté citovanie odbornej literatúry počas písania práce. Tiež sa mi páčili početné simulácie, ktoré zodpovedali extra veľkému množstvu práce. Záver primerane zhodnocuje výsledky práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 42/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 40110