BAUER, M. Koncepce uspořádání pohonné jednotky na letounu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Píštěk, Antonín

Práce splnila cíle zadání. Byly vytvořeny podklady, použitelné pro další studium a rozvoj dané problematiky. Práce má dobrou odbornou i grafickou úpravu. Student konzultoval velmi věcně a připomínky vedoucího BP zapracoval do obsahu BP.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Klement, Josef

Martin Bauer zpracoval svoji bakalářskou práci plně v souladu se zadáním. V úvodu stručně popisuje základní typy pohonných jednotek a jejich hodnocení z hlediska výkonů a provozu. Vhodným doplňkem je kap. 3 popisující vliv leteckých předpisů na počet motorů na letadlech. Obr.3.1 a 3.2 jsou bez bližšího popisu a mají tedy malou vypovídací schopnost. Těžiště práce je v kap.4 popisující velmi přehledně a úsporně možnosti uspořádání pohonných jednotek prakticky na všech typech letounů. Tento popis je doplněn hodnocením předností a nedostatků jednotlivých řešení a příklady jejich konkrétních aplikací. Použité diagramy sloužící k dokumentaci některých hodnocených parametrů jsou většinou v původní anglické verzi. Některé z nich, např. 4.18 by si vyžádaly bližší komentář. Názorné jsou přehledové grafy 4.1 a 4.2 zpracované autorem. Na s. 38 je pro nadzvukové letouny s motory umístěnými v oddělených gondolách uvedeno jako nevýhoda: Při vysazení motoru nevzniká velký zatáčivý moment - pravděpodobně se jedná o překlep. Práce je zakončena přehledem moderních pohonných jednotek v různých stádiích vývoje (kap.5)a výběrem z budoucích koncepcí uspořádání pohonné jednotky na letounu (kap.6). Grafická a jazyková úroveň práce je velmi dobrá. Seznam použitých zdrojů je dostatečně reprezentativní. Martin Bauer prokázal schopnost samostatně řešit odborná zadání, pracovat samostatně s literaturou a ze shromážděných informací vyvozovat správné závěry. Jeho práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 50655