KAŠPÁREK, M. Regulátor pro nabíjení NiMH akumulátorů z fotovoltaického panelu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Petr

Zadání bylo náročné po teoretické i realizační stránce. Student pracoval aktivně, samostatně a v přiměřené míře využíval konzultací. Vysoce oceňuji, že na konzultace chodil vždy výborně připraven a sám aktivně navrhoval řešení problémů, na které v průběhu práce narážel. Pro návrh řešení musel nastudovat z cizojazyčné odborné literatury teorii, která je základem implementovaných algoritmů. I přes značné potíže s oživováním výkonové části hardwaru práci považuji za výbornou, neboť vzhledem ke složitosti zadání, originálním přístupu k návrhu HW i aktivnímu a systematickému přístupu po celou dobu řešení zadání nepovažuji za chybu studenta, že předem nepočítal se zničením výkonových součástek při osazování v horkovzdušné peci. Práci vysoce oceňuji jak pro kvalitní formální zpracování, tak pro originalitu a iniciativní přístup k řešení zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 43/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Hynčica, Ondřej

Zadání práce se zabývá problematikou solárního nabíjení NiMH článků. Zadání je průměrně obtížné, vyžaduje dostudování vlastností NiMH článků a fotovoltaických panelů, návrh hardware a realizace programového vybavení pro vestavný mikrokontrolér. Předložená práce splňuje dané zadání v plném rozsahu. V průběhu práce student nastudoval problematiku nabíjení NiMH článků a řízení pracovního bodu fotovoltaického panelu. Práce je systematicky a prakticky zpracována, tvoří přehledný celek. Ze závěru vyplývá, že se zařízení nepovedlo zcela zprovoznit, proto chybí ověření a vyhodnocení návrhu. Je škoda, že práce obsahuje pouze převzaté charakteristiky a že si diplomant podstatné průběhy neověřil sám na konkrétních akumulátorech a fotovoltaických panelech, které měl k dispozici. Nabíjení NiMH článků je řešeno vhodně zvolenou metodou nabíjení proudem o konstantní velikosti s ochranou proti přebití. V návrhu se mi zdá nešťastné použití relé pro měření napětí nabíjených akumulátorů. Daný problém bylo zajisté možné řešit vhodněji než pomocí elektromechanických prvků. Pro řízení pracovního bodu fotovoltaického panelu student vybral metodu, která je kompromisem mezi složitostí a dosaženou účinností. Po formální stránce je práce dobře rozčleněna, použitá literatura je citována správně a v dostatečné míře. Zpracování textu by si zasloužilo pečlivější úpravu, zejména formátování (různé zarovnání, různé oddělení odstavců), ale i z hlediska překlepů a špatně srozumitelných nebo technicky nevhodných formulací („měření článků“). Předložená práce dokládá inženýrské schopnosti diplomanta, doporučuji ji k obhajobě s navrženým hodnocením velmi dobře/B (87).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 19/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 40179