KOLOFÍK, J. Optický postranní kanál [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Martinásek, Zdeněk

Student pracoval aktivně a pravidelně konzultoval dosažené výsledky, zadání splnil v plném rozsahu. Navrhuji hodnotit známkou výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Mačák, Jaromír

Student se ve své bakalářské práci věnoval útokům na kryptografický modul pomocí postranních kanálů. Práce je logicky členěná. Student se nejprve věnuje běžným útokům postranními kanály. Ve třetí kapitole se pak zaměřil na optický postranní kanál, což je stěžejní část práce. Tato kapitola je však místy psána až příliš populárním stylem. Další kapitoly se zabývají zpracováním a rozpoznáváním dat z postranních kanálů. K tomuto je využito umělých neuronových sítí. Student zvolil zajímavé řešení výstupní vrstvy neuronové sítě. Celý algoritmus dává poměrně dobré výsledky. Myslím si ale, že mohla být více diskutována vnitřní vrstva neuronové sítě. V práci je pouze konstatováno, že počet neuronů byl určen experimentálně, ale volba 10 neuronů není v práci nijak zdůvodněna. Z hlediska splnění zadání chybí pouze získání dat z optického kanálu, což je ovšem poměrně komplikovaná záležitost a pro testování algoritmů tak bylo využito výkonového postranního kanálu. Po odborné i formální stránce je práce na dobré úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Formální zpracování práce A 9/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 32214