PLEVOVÁ, P. Přítomnost alergenních vonných látek v nečokoládových cukrovinkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato diplomová práce je součástí projektu zaměřeného na sledování obsahu vonných látek s alergenními účinky ve vybraných typech pochutin a zkoumáním souvislostí mezi obsahem sledovaných alergenů a senzorickou kvalitou. Jako modelové vzorky byly v této práci použity vybrané druhy nečokoládových cukrovinek, dostupné na českém trhu. Teoretická část je zpracována poměrně stručně a odkazuje se na poznatky uvedené v předchozích diplomových a bakalářských pracích. Pro stanovení vonných alergenních látek v experimentální části práce byla použita metoda SPME-GC-FID, podmínky analýzy byly převzaty z předchozích diplomových a bakalářských prací. V rámci senzorické analýzy byla hodnocena intenzita a příjemnost chuti a vůně a intenzita vybraných deskriptorů chuti a vůně. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem. V průběhu práce byla samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou, velmi dobře zvládla i metodiku senzorického hodnocení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené literatury. Celkovým výstupem je zajímavá dílčí studie s originálními výsledky, momentálně připravované pro publikaci ve vhodném časopise.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zemanová, Jana

Předložená diplomová práce je globálně velmi dobrá. Určité její nedostatky jsou zohledněny v dílčím hodnocení. Z podstatných poznámek, resp. doporučení uvádím následující: 1. Otázka legislativy je zpracovaná místy nerelevantně; je třeba primárně vycházet z aktuální evropské direktivy. V některých tvrzeních v textu práce se potravinářská a kosmetická oblast prolíná nejednoznačně, místy až zavádějícím způsobem. 2. Způsob členění os y v grafech je neadekvátní - např. v rozsahu 0-500 na 2 desetinná místa kontra v rozsahu 0-3 po 0,5. Také extrémní hodnoty v grafech 2 a 3 by bylo vhodné lépe vyjádřit. 3. Výběr literatury obsahuje jen velmi málo aktuálních a původních citací; je omezeně využíváno primárních zdrojů, řada teoretických informací je čerpaných až ze závěrečných studentských prací.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 90691