PLICHTA, T. Povrchová topografie a mechanické vlastnosti tenkých vrstev na bázi tetravinylsilanu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Čech, Vladimír

Student pracoval odpovědně a připravil řadu měření, které poskytují zajímavé a cenné výsledky. Oceňuji jeho píli a pracovní nasazení. Získané výsledky mají publikační potenciál. Děkuji mu za pomoc při řešení výzkumných projektů TA01010796 (TAČR) a 16-09161S (GAČR).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Klapetek, Petr

Práce dokumentuje velkém množství práce, které diplomant odvedl, je přehledná a obsahuje jak podrobný teoretický popis problematiky tak řadu experimentálních výsledků. Problematika adheze tenkých vrstev na bázi tetravinylsilanu je na pracovišti diplomanta dlouhodobě řešená a práce je nepochybně velkým přínosem pro tento výzkum, nekteré z výsledků by jistě zasloužily také publikování v odborné literatuře. Zejména si cením dlouhodobých zkoušek, jako je studium vlivu stárnutí vrstev na jejich adhezi, na kterém je možné také demonstrovat dlouhodobou reprodukovatelnost měření. Při obhajobě by bylo vhodné vyjádřit se k následujícím otázkám: - bylo by možné předvést AFM snímky z vrstev připravených v pulsním režimu? V práci jsou uvedeny jen snímky z kontinuálního režimu. - je možn odhadnout nejistotu měření při stanovené modulu pružnosti a frikčního koeficientu? V některých grafech, např. u studia stárnutí vrstev je uvedena střední kvadratická odchylka měřených dat, celková nejistota však bude patrně větší což by mohlo vysvětlovat i některé nepravidelnosti v grafech. Po formální stránce je možné práci vytkout jen občasné používání anglických pojmů v textu (aspektní poměr, cube corner, rigidní indentor, indent), nicméně není to na úkor srozumitelnosti textu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 86813