VOLDÁNOVÁ, M. Studium kinetiky samouspořádávacího procesu kolagenu I [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Jančář, Josef

Práce je velmi rozsáhlá a vysoce svým rozsahem i kvalitou převyšuje standardní požadavky na DP. Studentka práci vypracovala velmi samostatně s výborným využitím literatury a bezvadným zvládnutím jak složitých experimentálních technik tak i způsobů vyhodnocení získaných experimentálních dat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ondreáš, František

Práce je dobře strukturovaná a obsahově vysoce kvalitní. Práce hrubě překračuje doporučený rozsah stran. Bylo nalezeno jen pár méně významných chyb. Teoretická část je příliš dlouhá. Ke snímkům z mikroskopů je vždy nutné mít měřítko. Nevidím rozdíl mezi vztahem 22 a 26, když autorka chtěla zdůraznit závislost viskozity na smykové rychlosti u nenewtonských kapalin, měla použít jinou nomenklaturu, například: =( ) . Vztah 27 by měl být =K ^n , pak platí nerovnosti u n naopak. Není to velká chyba, ale je zvykem vyjadřovat smykové napětí, protože je to to, co měříme, a daný vztah byl odvozen tímto způsobem, takže by ve vašem případě konstanta K nabyla reciprokých hodnot. Když píšete o viskoelastických látkách, není jasné, které látky jsou viskoelastické. Na straně 57 dole v textu se odkazujete na rovnici 63 a myslíte pravděpodobně 36. Na straně 61 píšete, že vzorky byly dávkované pomocí automatické byrety, předpokládám, že jste chtěla napsat pipety, která se obyčejně používá, jestli ne, tak proč jste zvolila byretu? Má to nějaký vliv na měření? Při testu představujícím spojitý smykový tok jste neměřila v rozsahu smykové rychlosti 0 až 100 1/s nýbrž 16 až 100 1/s. Mohla jste vynést data z tabulek 5 a 7 do grafů. Je to názornější. U reologických testů byl nevhodně zvolen interval smykových rychlostí. Spíš by bylo vhodné měřit v rozsahu od 0,01 do 100 1/s. Z pořízených výsledků v kapitole 4.4 není možné interpretovat reologické chování daných systémů. Celkově se jedná o výbornou práci. Doporučuji práci k obhajobě. Další připomínky a dotazy ke zpracování a interpretaci výsledků jsou shrnuty v otázkách k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 93327