VOLECOVÁ, V. Testování bakterií mléčného kvašení rodu Lactobacillus produkujících bakteriociny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Trachtová, Štěpánka

Práce je zaměřena na studium produkce antimikrobiálních látek, konkrétně bakteriocinů vybranými bakteriálními kmeny rodu Lactobacillus. Samozřejmostí je vypracování přehledné teoretické části práce, zabývající se zejména produkcí bakteriocinů laktobacily a jejich využití v potravinářství. V rámci praktické části práce byla produkce bakteriocinů sledována pomocí agarového kapkového spot-testu. Zároveň byl proveden skríning na přítomnost genů pro produkci vytipovaných bakteriocinů pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR). Současně byla ověřena identifikace použitých bakteriálních kmenů pomocí PCR s primery specifickými pro rod Lactobacillus a druhově specifickými primery. Specifita všech použitých primerů byla ověřena bioinformatickou analýzou s využitím programu Primer-BLAST. Studentka přistupovala k řešení práce s vysokým nasazením a samostatností. V celém průběhu řešení projevovala vysoký zájem a aktivitu. Prokázala organizační schopnosti i orientaci v dané problematice a schopnost pracovat s aktuální odbornou literaturou. Velmi oceňuji schopnost samostatné práce při provádění experimentů, navrhování možností řešení vzniklých problémů a jejich uvádění do praxe. Současně pozitivně hodnotím i práci se získanými daty, jejich interpretaci a diskuzi. Jak jsem již zmínila, studentka přistupovala k řešení práce velmi aktivně, experimentální práci věnovala značnou pozornost, což se odrazilo jak na množství provedených experimentů, tak i na celkových výsledcích práce. Přístup studentky hodnotím velmi pozitivně a vzhledem k tomu, že všechny cíle uvedené v zadání diplomové práce byly splněny, doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití poznatků z literatury A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němcová, Andrea

Předložená diplomová práce Bc. Veroniky Volecové pojednává o testování vybraných bakteriálních kmenů rodu Lactobacillus produkujících antimikrobiální látky bakteriociny. V teoretické části práce autorka pojednává o dané problematice s využitím řady odborné literatury. Rozsah i kvalita zpracování této části svědčí o výrazně aktivním přístupu studentky k řešení v dané oblasti. Z prezentace výsledků v experimentální části práce vyplývá, že Bc. Veronika Volecová musela zvládnout řadu časově náročných kultivačních a molekulárních technik, prokázat značnou zručnost a trpělivost, poněvadž pracovala s velice příbuznými kmeny jednoho rodu. Velmi pozitivně hodnotím interpretaci získaných dat v diskuzi s konfrontačním porovnáním aktuálních výsledků z odborné literatury jiných autorů. Ke kvalitě práce přispívá také aktuálnost dané tématiky. Závěrem lze říci, že práce splnila všechny stanovené dílčí cíle, hodnotím ji stupněm výborný (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 88217