SLOUKOVÁ, K. Hodnocení elektrochemických charakteristik tvářených hořčíkových slitin typu Mg-Al-Zn [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Tkacz, Jakub

Studentka Karolína Slouková přistupovala k řešení své diplomové práce velmi svědomitě. Rozsáhlou problematiku hodnocení korozní odolnosti hořčíkových slitin si studentka velmi pečlivě nastudovala. Studentka během konzultací logicky propojovala všechny souvislosti. Získané poznatky dokázala využít v průběhu experimentů i během následného vyhodnocování získaných dat. Diplomovou práci hodnotím stupněm A a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hadzima, Branislav

Diplomová práca bola zameraná na hodnotenie koróznej odolnosti horčíkových zliatin typu Mg-Al-Zn s rôznym obsahom legúr. Diplomantka sa zamerala na hodnotenie vplyvu kvality povrchu zliatin a rozdielnej mikroštruktúry na elektrochemické charakteristiky získané voltamperometrickými meraniami a testami elektrochemickej impedančnej spektroskopie. V rámci diplomovej práce bolo namerané veľké množstvo elektrochemických experimentov kombinovaných (v prípade EIS) s ponorovými skúškami až do 168 hodín. Výsledky elektrochemických meraní sú doplnené o hodnotenie chemického zloženie koróznych produktov po 168 hodinách expozície. V diskusii a záveroch práce sú vhodne zhrnuté a porovnávané výsledky dosiahnuté pri rôznych podmienkach skúšok. Práca obsahuje minimálne množstvo formálnych nedostatkov a z odborného hľadiska je na veľmi dobrej úrovni. Otázky a náměty k obhajobě: V akých jednotkách sa úvádzajú hodnoty polarizačných odporov? Počas obhajoby práce uveďte odvodenie jednotky pre namerané polarizačné odpory. Hodnoty polarizačných odporov zliatiny AZ61 sú vyššie (pri niektorých podmienkach dvojnásobne) v porovnaní s polarizačnými odpormi zliatiny AZ31. Vysvetlite prosím tvrdenie (uvádzané v záveroch), že nebol pozorovaný vplyv chemického zloženia na korózne vlastnosti skúšaných zliatin. Vysvetlite dôvod poklesu hodnôt polarizačných odporov zliatin v roztoku SBF+ po preleštení povrchu. Pri popise grafov na obrázkoch 33 až 35 uvádzate, že v anódovej oblasti krivky dochádza k náhlej zmene koróznej prúdovej hustoty (správne má byť iba prúdovej hustoty). Vysvetlite prosím, čo sa na povrchu zliatin v týchto prípadoch deje. Vysvetlite prosím pojem “korózna prúdová hustota”.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 87278