SADEL, P. Identifikace kvasinek z interspecifické odrůdy vinné révy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Tato práce byla věnována sledování vlivu autochtonní kvasinky na kvasný proces. Student je cílevědomý, dokáže si naplánovat a pečlivě realizovat dané úkoly. Metody, které využíval zvládl bez problémů. V další práci by se měl zaměřit na pečlivější písemný projev. Doporučuji práci k obhajobě a hodnotím spolu s dílčími parametry B/ velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B |
Diplomová práce je věnována aktuální problematice identifikace kvasinek z moštu odrůdy Hibernal. Ve vzorcích moštu byla dokázána přítomnost kvasinek rodu Saccharomyces a Pichia pomocí metody PCR a následně RFLP-PCR. V současné době se věnuje velká pozornost studiu způsobu alkoholového kvašení pomocí získaných autochtonních kvasinek z oblasti, kde byla vinná réva pěstována, jde tedy o snahu zvýšit projev původního Terroir ve víně. Práce je napsána přehledně, s názornými obrázky a tabulkami, které velmi dobře doplňují text. V rámci připomínek nelze nevytknout, že v Teoretické části v mnoha případech chybí citace literárních zdrojů. V kapitole Výsledky a diskuse autor uvádí, že porovnával získané výsledky při identifikaci kvasinek i s poznatky v odborných článcích, ovšem opět žádnou citaci neuvádí. Otázky k obhajobě: Jaký je rozdíl mezi spontánním a řízeným kvašením moštu při výrobě vína? Kromě v diplomové práci uvedených metod, aplikovaných při výrobě červeného vína za účelem získání jeho požadovaných vlastností (hlavně červené barvy), poznáte ještě jiné metody ? Na str.43 autor uvádí, že identifikoval kvasinku Saccharomyces cerevisiae, kterou byl mošt inokulován. V popisu postupu práce v Experimentální části ovšem tato alternativa není uvedena. Byly tedy vzorky kvasinek získány z moštu, nebo z moštu po inokulaci?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B |
eVSKP id 77396