SADEL, P. Identifikace kvasinek z interspecifické odrůdy vinné révy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Tato práce byla věnována sledování vlivu autochtonní kvasinky na kvasný proces. Student je cílevědomý, dokáže si naplánovat a pečlivě realizovat dané úkoly. Metody, které využíval zvládl bez problémů. V další práci by se měl zaměřit na pečlivější písemný projev. Doporučuji práci k obhajobě a hodnotím spolu s dílčími parametry B/ velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Omelková, Jiřina

Diplomová práce je věnována aktuální problematice identifikace kvasinek z moštu odrůdy Hibernal. Ve vzorcích moštu byla dokázána přítomnost kvasinek rodu Saccharomyces a Pichia pomocí metody PCR a následně RFLP-PCR. V současné době se věnuje velká pozornost studiu způsobu alkoholového kvašení pomocí získaných autochtonních kvasinek z oblasti, kde byla vinná réva pěstována, jde tedy o snahu zvýšit projev původního Terroir ve víně. Práce je napsána přehledně, s názornými obrázky a tabulkami, které velmi dobře doplňují text. V rámci připomínek nelze nevytknout, že v Teoretické části v mnoha případech chybí citace literárních zdrojů. V kapitole Výsledky a diskuse autor uvádí, že porovnával získané výsledky při identifikaci kvasinek i s poznatky v odborných článcích, ovšem opět žádnou citaci neuvádí. Otázky k obhajobě: Jaký je rozdíl mezi spontánním a řízeným kvašením moštu při výrobě vína? Kromě v diplomové práci uvedených metod, aplikovaných při výrobě červeného vína za účelem získání jeho požadovaných vlastností (hlavně červené barvy), poznáte ještě jiné metody ? Na str.43 autor uvádí, že identifikoval kvasinku Saccharomyces cerevisiae, kterou byl mošt inokulován. V popisu postupu práce v Experimentální části ovšem tato alternativa není uvedena. Byly tedy vzorky kvasinek získány z moštu, nebo z moštu po inokulaci?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 77396