MÜLLEROVÁ, L. Analýza bakteriálních buněk pomocí průtokové cytometrie a fluorescenční mikroskopie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Obruča, Stanislav

Studentka Lucie Mullerová se ve své diplomové práci věnovala využití průtokové cytometrie a fluorescenční mikroskopie pro analýzu PHA akumulujících bakteriálních buněk. Zaměřila se především na analýzu viability bakteriálních buněk, stanovení intracelulárního obsahu RNA a poměru DNA/RNA a také analýzu intracelulárního obsahu PHA a to pomocí rozličných fluorescenčních sond. K experimentální práci přistupovala samostatně, aktivně se podílela na návrhu experimentů a plánování dalšího směřování práce. Dokázala zvládnout složité metody na velice dobré úrovni a výsledky její experimentální práce, především vývoj metod stanovení viability bakteriálních buněk a stanovení intracelulárního obsahu PHA, budou použity v dalších experimentech v rámci řešených projektů. Vybrané výsledky práce již byly presentovány na konferenci ICCT 2016. Také k vypracování textové části přistoupila studentka aktivně a samostatně. Prokázala schopnost práce s odbornou literaturou, presentace experimentálních výsledků a definování závěrů práce. Občas je z práce poznat jistá formulační neobratnost, která je však kompenzována obsahovou stránkou a zajímavými výsledky. Proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mravec, Filip

Bc. Lucie Müllerová předložila k posouzení rozsáhlou diplomovou práci zabývající analýzou bakteriálních buněk. Jako hlavní metoda byla zvolena průtoková cytometrie a jako doplňková fluorescenční mikroskopie. V teoretické části je poměrně obsáhle popsán současný stav a teoretické minimum pro pochopení této práce. Samotné výsledky práce byly zpracovány na dostatečné úrovni, která svědčí, že si studentka techniky osvojila a že jim rozumí. Předložená práce je velmi zajímavá a má potenciál do budoucna sloužit pro upřesnění informací o využití průtokové cytometrie v daném výzkumu. Práce obsahuje pár drobností, jako nerozlišené spojnice trendu u obrázků 23 a 24, chybové hlášení o nenalezené referenci na straně 51 nebo nečitelný poslední řádek tabulky 5, které ovšem nesnižují celkový dojem z předložené práce. Rovněž seznam použitých zkratek by bylo vhodné rozšířit pro neodborníky. Tato práce má vysokou úroveň a proto navrhuji hodnocení této diplomové práce stupněm výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 88131