KOVÁČOVÁ, I. Stanovení biologicky aktivních látek ve vybraných přírodních rostlinných extraktech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Tématem závěrečné diplomové práce Bc. Ivany Kováčové byly biologicky aktivní látky ve vybraných rostlinných extraktech. Diplomantka vypracovala přehlednou rešerši dané problematiky s využitím odborné literatury. V rámci experimentální části práce byla využita celá řada moderních metod k charakterizaci a identifikaci aktivních látek v přírodních extraktech. Následně byly tyto látky otestovány ve fyziologických podmínkách simulujících proces trávení za účelem sledování stability aktivních látek v různých typech modelového prostředí. Studentka přistupovala k řešení diplomové práce se zájmem o danou problematiku a mimořádnou aktivitou. Zvládla množství analytických metod a postupů. Určitým nedostatkem autorky však byla menší míra samostatnosti a malé nepřesnosti při interpretaci získaných výsledků v diskuzi, které ovlivnily hodnocení dané práce. Výše zmíněné skutečnosti však nijak výrazně nesnižují celkový charakter práce. Všechny cíle uvedené v zadání diplomové práce byly splněny. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm velmi dobře (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Márová, Ivana

Předložená práce je zaměřena na studium aktivních látek ve vybraných druzích rostlinných extraktů. Práce v rozsahu 68 stran je členěna klasickým způsobem, poměr jednotlivých kapitol není však příliš dobře vyvážený. Zatímco teoretická část zaujímá 28 stran a 5 stran literárních odkazů, celá experimentální část je uvedena na 24 stranách, z čehož 11 stran představují metodické postupy. Rozsah výsledkové části je tedy poměrně malý. Práce je doplněna 64 literárními odkazy , z nichž asi polovina je na separátní literaturu (31) a zbytek odkazuje na učebnice a monografie. Teoretická část je zpracována učebnicovým způsobem a obsahuje minimum rešeršní práce. Zdá se, že údaje byly majoritně převzaty z několika málo základních zdrojů (ref. 1, 5, 10, 54). V experimentální části chybí uvedení čistoty u některých použitých chemikálií, zejména od českých distributorů. Není zcela jasné, proč nebyl v kapitolách 4.9 a 4.10 použit konkrétní název účinných látek, když jsou jen dvě, podobně jsou uvedeny i příslušné výsledky. Z metodických popisů dále není jasné, v jakém koncentračním rozmezí byly zkonstruovány kalibrační závislosti pro HPLC stanovení askorbátu, totoferolu, silymarinu a kurkuminu. Bylo by také vhodné uvést příklad chromatogramu těchto látek. V metodách není uvedeno, odkud byl převzat postup pro přípravu umělých trávicích šťáv. V tabulkách 1 až 3 jsou uvedeny směrodatné odchylky měření celkových antioxidačních parametrů. Odchylky jsou však hodnoceny u absorbance, což není s ohledem na přípravu vzorků a ředění příliš vhodné; lepší by bylo hodnotit SD u výsledků koncentrace příslušných látek. Z popisu výsledků enkapsulace a stability částic není zcela jasné, co přesně bylo hodnoceno (viz níže). K práci mám několik formálních poznámek a drobných dotazů: - obr. 11 - chybí odkaz - str. 26 - polyvinylpyrrolidon - píše se jako 1 slovo - str. 27 - chybně uveden rod Alternaria - str. 46, 47 a dále - není jasné, co je to "účinná látka standardu" - proč nebyl v názvu kapitol 4.9 a 4.10 použit název konkrétních látek, když jsou jen dvě? - kolikrát bylo opakováno měření koncentrace látek pomocí HPLC a kolikrát byla opakována příslušná extrakce? - str. 57, 58 - co přesně znamená v tab.9 a 10 termín "množství uvolněných liposomů"? - jak bylo hodnoceno v tab. 11, 12 množství stabilních částic v %? - jak bylo provedeno vyhodnocení stability částic v grafech 5 a 6? Uvedené dotazy nijak nesnižují kvalitu práce, Zadání bylo zcela splněno, v práci byly získány zajímavé výsledky. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím výslednou známkou "velmi dobře" (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 93333