KOTOUČEK, J. Charakterizace koloidních částic pomocí deprotonace v excitovaném stavu za použití pokročilých fluorescenčních technik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Pekař, Miloslav

Diplomant postupoval ve své práci pečlivě, systematicky a důkladně, odvedl nestandardně vysoký objem experimentální práce. Získal úctyhodné množství dat a poctivě se potýkal s jejich vyhodnocením a snažil se - na základě vlastního literárního průzkumu - vyhodnotit termodynamické parametry nad rámec původního záměru. Přestože interpretace dat nebyla vždy snadná či jednoznačná, v některých případech by vyžadovala další výzkum, zhostil se všech stránek realizace zadání na výborné úrovni. Rozšířil docela speciální fluorescenční techniku do nové oblasti koloidní problematiky a přispěl tak i k rozvoji metodického zázemí mateřského pracoviště.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mravec, Filip

Bc. Jan Kotouček předložil rozsáhlou diplomovou práci, ve které diskutuje využitelnost sond, podléhajících v excitovaném stavu přenosu protonu ve výzkumu hydratačního obalu hyaluronanu a jeho ovlivnění přítomnými kationaktivními tenzidy. Práce obsahuje dobře zpracovanou teoretickou část a krátkou, ale výstižnou kapitolu shrnující současný stav. Dále obsahuje rozsáhlou část zahrnující stacionární i časově rozlišené charakteristiky sond a z nich vyplývají deprotonační charakteristiky a příslušné hodnoty pKa v excitovaném stavu. Práce obsahuje drobné nepřesnosti jako popis elektronické součástky CFD (st. 18), která nezaznamenává dobu příchodu impulzu z detektoru nebo řadiče, ale upravuje tvar tohoto impulzu. Dále na str. 35 postrádám skutečné/výrobní molekulové hmotnosti použitého hyaluronanu - jsou uvedeny pouze komerční rozsahy mol. hmotností. Dále je možné předpokládat, str. 38, že "sync delay" byl nastaven v rozmezí nanosekund a ne sekund. Dále předpokládám, že rychlostní konstanty jsou spíše v řádu miliard a ne miliardtin. Také vyhodnocení posuvu maxima by mělo zahrnovat i vliv šířky štěrbiny. Výše uvedené nesnižuje kvalitu předložené diplomové práce a navrhuji hodnocení stupněm velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků B
Využití literatury a její citace B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 88222