MIKULÍK, D. Přímá syntéza vysokomolekulárních polymerů kyseliny mléčné [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Petrůj, Jaroslav

Student úspěšně splnil zadání diplomové práce a stanovené cíle jak podle názoru konzultanta Ing. Silvestra Figally, tak i názoru mého. K řešení zadané problematiky přistupoval zodpovědně, iniciativně a do značné míry samostatně. Průběžně pracoval s literaturou a využíval konzultací. Má praktický přístup k řešení problémů laboratorních i technických. Dosažené výsledky vedly k zajímavým a užitečným závěrům, drobné nedostatky ve zpracování lze zcela tolerovat. Doporučuji, aby David Mikulík po obhájení diplomové práce pokračoval v dalším studiu této problematiky formou doktorského studia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kupka, Vojtěch

Student Bc. David Mikulík se ve své práci zabýval způsobem přípravy poly(mléčné kyseliny) (PLA) přímou polykondenzací. Teoretická část zakládající se na 54 citacích je sepsána logicky, čtivě a uvádí základní fakta o dané problematice podpořená aktuálními poznatky. Dále jsou shrnuty použité metody charakterizace a k nim korespondující známé hodnoty z literatury pro PLA. Některé obrázky (např. č. 1, 5 nebo 9) mohly být pro lepší čitelnost překresleny místo kopírování z citovaných článků. Občasně se vyskytují chyby v interpunkci, překlepy spíše ojediněle, autor však poměrně často nedává mezeru mezi číselnou hodnotu a jednotku. Místo slova „by-produkt“ vyskytující se v celé práci bych upřednostnil uvádět výraz „vedlejší produkt“. V experimentální části byl připraven polykondenzací nejprve oligomerní L-laktid a z něj pak následně syntetizována za různých podmínek PLA. Vyzdvihuji nápaditost aparatury jak pro přípravu oligomerního L-laktidu, tak pro následnou azeotropickou polykondenzaci. Jako nadbytečná mi v práci přijde následná syntéza kopolymerů z připravené PLA. Jak autor správně vyvozuje z měření molekulové hmotnosti kopolymerů, fakticky nedošlo až na výjimky k nárůstu molekulové hmotnosti. Domnívám se, že pravděpodobnou příčinou tohoto jevu byla příliš vysoká reakční teplota (139 °C a více), neboť použitý 1,6-hexamethylendiisokyanát se z mé vlastní zkušenosti (měření TGA) tepelně rozkládá nad 98 °C i pod inertní atmosférou. Ve výsledkové části jsou DSC charakteristiky nevhodně umístěny v překryvu. Preferoval bych uvedení křivek nad sebou a získaná data z vyhodnocení shrnutá v tabulce. Závěry práce jsou formulovány po věcné stránce správně s ohledem na získaná data. Autor zvládl připravit velké množství vzorků a je třeba ocenit časovou náročnost jednotlivých syntéz. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení stupněm B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 88293