MÁJEK, J. Viniční majer v Jaroslavicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Ponešová, Barbora

Student předkládá reálný urbanistický projekt rodinného vinařství. Uspořádání hmot je přehledné, architektura záměrně ustupuje svým výrazem do pozadí za účelem vzniku harmonické krajinné kompozice. Větší pozornost by si zasloužily venkovní pobytové plochy (zejména prostranství před ubytováním, zakončení prostoru terénní úpravou). Objem předložené práce je adekvátní povaze zadání i nárokům na rozsah bakalářské práce, prezentaci by pomohla jemnější grafika.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Student pracoval celý semestr s mimořádným zájmem, pracovní tempo bylo vyrovnané.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Sochor, Jan

Návrh využívá tradičních materiálů i forem, čímž je mi velmi sympatický, stejně tak jako snahou a nacházení pragmatických a technicky správných řešení. Někdy je však dle mého názoru potřeba zvažovat nejen technickou správnost, ale také přiměřenost navrhovaného řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C - přehledné uspořádání s koncentrovaným provozem vinařství (ubytování majitele, výroba a skladování, degustace), ubytováním návštěvníků (s kontaktem na vinařství i vinohrad) a vlastními vinicemi, sady a dalšími krajinnými prvky - při deklarovaném provedení většiny staveb jako „podzemních“ je škoda, že není více využito přirozené konfigurace terénu - zásahy do vegetace v areál jsou logické i když trochu velkolepé, cizorodě působí snad jen prostor mezi jednotlivými křídly ubytování návštěvníků
Provozní řešení C - dispoziční a provozní řešení je přehledné, bez zásadních nedostatků - poněkud nešikovně působí umístění skladu topného dřeva až za kotelnou - chybí řešení dispozic stávající stavby pro ubytování majitele
Technicko konstrukční řešení A - konstrukce výrobní a skladové budovy i budov pro ubytování sympaticky využívá tradiční cihelné zdivo a klenby, jediný nový „nadzemní“ objekt degustace zase dřevěnou rámovou konstrukci - prezentovaný detail je podrobný, díky 3D schématu i velmi názorný
Architektonické řešení C - základní koncept práce s tradičními materiály a formami úspěšně přispívá k celkovému příjemnému dojmu z prezentovaných staveb - práce s terénem sice přispívá k elegantnímu řešení problému rizika sesuvu odtěženého svahu, zároveň ale svým objemem spolu se zástavnou představují z mého pohledu zásadní narušení celkového měřítka místa - ačkoliv jsou navržené stavby samostatně logické a respektují tradici v nejlepším slova smyslu, výsledek je dle mého názoru poněkud monumentální
Formální úroveň C - práce je prezentována přehledně, oceňuji jasné představení hlavních idejí a východisek - v některých částech je práce prezentována až příliš technicky, což také přispívá k umocnění onoho zmiňovaného monumentálního vyznění představovaného návrhu
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 94352