BERÁNKOVÁ, T. Objekt metropolitního významu na ulici Benešova v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Poslušná, Iva

Vývoj konceptu se vyznačoval neustálým ověřováním zpracovaných analýz i atmosféry řešeného místa ve složitém urbanistickém kontextu. Snaha vytvořit pro zvolené funkce i komfortní zázemí přinesla mimo nabízející se komerční a gastronomické plochy i nečekanou tančírnu, všechny pak pronikají do klidného pobytového dvora. Fasády navržených městských domů byly materiálově a barevně ztvárněny v odkazu na barvy znaku města, podobně jako blízký Palác Morava.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A K projektu přistupovala Tereza Beránková velice zodpovědně a samostatně. Její skromný nenápadný projev však skrýval neúnavnou pracovitost a poctivost, které se projevovaly v průběhu celé práce.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Ruller, Ivan

Předložená práce vychází ze záměru vytvořit z Benešovy třídy kultivovaný bulvár a navrženou výstavbou udržet kontext s charakterem této části města a Okružní třídy. Tohoto cíle je dosaženo zajímavým otevřeným blokovým pojetím ze dvou zalomených objektů – vyšší při Paláci Morava a nižší na jižní straně. Tím vzniká zajímavá hmotové kompozice spojující městský charakter bulváru a s nižší zástavbou tvořící příjemný prosluněný vnitřní prostor s velkorysou vodní plochou a navíc jemný přechod do centrálního parku. Jižní uzávěr kompozice vytváří objekt galerie, umožňující svým výjimečným charakterem a posláním vytvořit architektonicky zajímavý objekt v klíčovém místě celého prostoru od přednádraží až k parku před Grandem. Dispoziční řešení odpovídá navržené skladbě jednotlivých funkcí. Přimlouval bych se pouze za vypuštění půjčovny vozidel, která by zbytečně zatěžovala automobilový provoz v daném prostoru. Nejasné je zásobování restaurace. Konstrukční a technické řešení odpovídá charakteru zástavby. Architektonické pojetí jednak svým barevným řešením usiluje vyjádřit fenomen města Brna. Mohlo by však členěním fasád více odpovídat polyfunkčnímu charakteru výstavby. Chybí popis materiálového řešení bílých částí fasády. Ocenění si zaslouží snaha o ekologické vlastnosti řešení – ochranou proti hluku, využitím dešťové vody a energeticky úspornému pojetí. Grafická úroveň odpovídá požadovanému stupni zpracované dokumentace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Práce vychází z daných podkladů k řešenému území a je zpracována kultivovaným způsobem.
Provozní řešení A Požadovaný metropolitní význam objektu je splněn polyfunkčním charakterem řešení.
Technicko konstrukční řešení A Technicko konstrukční řešení je v souladu s dispozičními nároky požadovaných funkcí.
Architektonické řešení A Architektonické řešení vychází ze snahy o začlenění objektu do kontextu stávajících prostor a vyjádřit barevným řešením vztah k městu Brnu.
Formální úroveň A Formální úroveň odpovídá požadovanému stupni zpracování dokumentace.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 94330