VEJROSTOVÁ, P. Studium směsných přírodních antimikrobiálních preparátů a možnosti jejich stabilizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená diplomová práce byla zaměřena na studium komplexních přírodních antimikrobiálních preparátů rostlinného i živočišného původu a jejich kombinací. Vybrané extrakty byly charakterizovány s ohledem na obsah biologicky aktivních látek a hodnocena jejich antimikrobiální aktivita s využitím tří testovacích kmenů bakterií. Dále byla ověřena možnost stabilizace rostlinných antimikrobiálních preparátů pomocí enkapsulace do organických částic. Teoretická část je zpracována přehledně a obsahuje vešekrá základní východiska pro řešení práce. V rámci experimentální části bylo třeba zvládnout poměrně široké spektrum metod od kultivačních technik a průtokové cytometrie přes hodnocení antimikrobiálního účinku až po chromatografické metody (HPLC) a enkapsulační techniky včetně metod charakterizace částic. Byla rovněž sledována dlouhodobá stabilita enkapsuovaných preparátů v modelovém prostředí. Diplomantkka přistupovala k práci se značným zájmem a projevila vysokou míru samostatnosti, laboratorních dovedností i schopnost zpracování experimentů na úrovni vyhodnocení i interpretace dat. Výsledkem je zdařilá práce, jejíž dílčí výstupy budou prezentovány na mezinárodní konferenci Nanocon 2016. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím výslednou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Veselá, Mária

Diplomová práce Bc. Petry Vejrostové se zabývá studiem směsných přírodních antimikrobiálních preparátů a možnosti jejich stabilizace. Diplomantka se zaměřila na současné trendy v potravinářství, na řešení mikrobiální kontaminace v průběhu skladování, s cílem zlepšení kvality a skladovatelnosti potravin za současného využití přírodních antimikrobiálních látek. Nastudovanou problematiku sepsala v teoretické části. Diplomová práce je napsaná přehledně, vytýčené cíle diplomantka splnila. V experimentální části jsou přehledně popsány vzorky na experiment, příprava bylinných a čajových extraktů. Dále jsou zde popsány všechny metody pro stanovení základních charakteristik a postupy pro testování antimikrobiální aktivity. V kapitole Výsledky a diskuse jsou zpracovány a vyhodnoceny naměřené hodnoty do přehledných tabulek a grafů. Z diplomové práce je zřejmé, že diplomantka se velmi dobře orientuje v dané problematice, zvládla práci s cizojazyčnou odbornou literaturou doplněnou českými zdroji, zpracování naměřených výsledků a jejich vyhodnocení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 88253