MARTINKOVÁ, M. Gelace hydroxyethylcelulózy a hyaluronanu kyselinou citronovou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Hurčíková, Andrea

Cílem diplomové práce Martiny Martínkové byla optimalizace podmínek gelace hydroxyethylcelulózy kyselinou citronovou a analýza výsledných vzorků termickými metodami DSC, TG a pomocí FTIR. Diplomantka na své práci pracovala velmi zodpovědně a pečlivě, laboratorní práce měla systematicky rozvržené a pečlivě zpracovala experimentální data. Cíle diplomové práce byly splněny beze zbytku, proto práci hodnotím stupněm „Výborně (A)“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Krouská, Jitka

Předložená diplomová práce se zabývá zajímavým tématem gelace biopolymeru hyaluronanu a hydroxyethylcelulózy s pomocí síťovacího činidla kyselinou citronovou. Vzniklé hydrogely by jistě mohly najít uplatnění v řadě odvětví (medicína, farmacie, atd.), proto by se poznatky získané v této práci mohly uplatnit v navazujícím výzkumu. Diplomantka se po přehledně zpracované teoretické části, kde jsou popsány základní vlastnosti použitých materiálů a metody jejich charakterizace, věnuje literární rešerši. Obsahuje shrnutí dosavadních poznatků o chemické gelaci různých polymerů s kyselinou citronovou. Z odborné literatury bylo čerpáno maximum informací pro experimentální část práce, přesto následovala nutná rozsáhlá práce v laboratoři směřující k optimalizaci podmínek pro získání vhodného produktu. Po takto zřejmě časově náročné přípravě se podařilo vybrat několik vhodných koncentrací nebo poměrů výchozích látek, které po zpracování vedou k upokojivému výsledku. Diskuze je rozsáhle, avšak přehledně, zpracována a poskytuje pro čtenáře ucelený souhrn informací o získaných výsledcích z termické a spektrofotometrické analýzy připravených vzorků. Diplomová práce je psána čtivou formou, text je s minimem chyb. K formální stránce práce mám pouze drobné komentáře, které však nijak nesnižují její kvalitu. Například u obr. 3, 4, a 5 chybí odkaz na literaturu (pokud je studentka nekreslila sama). Předložená práce splnila všechny body zadání, doporučuji ji k obhajobě s hodnocením „A“, výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 87326